Spansk blodkorv på bykrog - mums!

Spansk blodpudding, någon? Vi var tre gubbar som åt det i förrgår på en bykrog på Gran Canaria och blev överförtjusta.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Alla barn älskar blodpudding (tror jag i alla fall). Och för många av oss står sig kärleken till en av världens billigaste rätter livet ut. Särskilt om man skulle råka hitta en hemlagad blodpudding bortom snabbköpens limpliknande extraprisbitar (som iofs inte är oävna heller).

En och annan svensk krog och några få småbutiker gör egen blodpudding, eller blodkorv, Hammarströms Fisk (!) i Stockholm är en. Få av oss producerar den nog i hemmaköket. Men får man tag i en riktigt fin hemlagad variant är det ju en ren delikatess.

Över hela världen tar man vara på blodet från kreatur och använder det i matlagningen. I Spanien heter den här produkten morcilla och smaksätts på mängder av olika sätt i olika regioner. Den här har sitt ursprung i regionen Teror på norra Gran Canaria:

Saftig och smakrik med goda kryddor, bl.a. kanel, och serverad med god sylt. Den här portionen, som räckte till förrätt för tre, kostade 35 kronor.

Det var kamraterna Kjelle och Nisse som tog mig med till en bykrog i Juan Grande på sydöstra ön, långt från turiststråken:

Sal y Brasa var namnet. Efter blodkorven kalasade vi på grillad bäckfisk respektive stekt dorada och en rekordmör panerad schnitzel med fyllning av skinka och ost.

Allt var bra – men inget slog blodkorven!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons