A-
A+

Spanska kockar - sämst på sås?

Rena berg- och dalbanan! Så kan man sammanfatta två veckor i Gran Canarias krogvärld. Toppar och dalar om vartannat. Vi börjar på botten, i dag, och jobbar oss uppåt i morron!

Ulf Elfving

Annons

Annons

I Sverige älskar vi sås. En legendarisk krögare i Båstad sa en gång till mig:

-Folk äter precis allt om de bara får en god sås till!

Och, visst, sån är jag också. Såsen gör maten. Ofta. Det finns hur många såskokböcker som helst i Sverige, och mästerkocken Tommy Myllymäki har såsskola på nätet. Vi är bra på sås.

Men här på den största kanarieön kan de inte laga sås. Ja, förlåt om jag överdriver, men vi har mött för många usla såser här för att inte kunna hävda att det i alla fall ligger en viss sanning i den där anklagelsen.

Det absoluta bottennappet noterade vi på vårt femstjärniga (!) – och trevliga – hotell, där man i sitt nya brasserie, som man är mäkta stolt över, bar in en bearnaisesås som var en sorglig, vattnig sörja, synbarligen helt utan de enda ingredienser som ska utgöra bearnaise: ägg och smör. Vatten och pulver föreföll de ha använt här.

Vi beställde in en gorgonzolasås, som var lika bedrövlig.

På flera andra krogar har vi mött såser som bär en tydlig smak av riktigt dåliga halvfabrikat. Men – i rättvisans namn: ett par utmärkta såser har vi också fått. Undantag som bekräftar regeln?

Fast ok, såsen är ju ett tillbehör. Hur är det med maten i övrigt?

Man kan äta bra här, men man bör veta vart man ska gå. Ska återkomma till det i morron. Det absoluta bottennappet under de här två veckorna var en asiatisk sylta mitt emot casinot i Meloneras. Där lyckades man förvandla ett ankbröst till en grå gummibit, som serverades med en “apelsinsås” som var oätlig.

Men, hallå, det är ju inte kul att skriva om dålig mat, än mindre att äta den. Så i morron gör vi helt om: då ska jag bl.a. berätta om en sensationell potatisöverbakad fisk, om Gran Canarias bästa restaurang, som just fått sin första stjärna i Michelin, och om en härlig sallad med hallon på en bergskrog.

Det är roligare än att klaga…

(Sås på Gran Canaria. Fast den här var ok.)

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!