Stackars rökare - är livet slut nu?

Nu får miljoner mat- och fikagäster vad de väntat på i decennier: äta och dricka rökfritt på uteserveringarna. Och oj, vad den nya lagen hånas på diverse kultur- och ledarsidor. En kulturkille på DN menade i helgen att livet från och med nu bara är "en räcka intetsägande dagar". Oj!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Minns du hur det var för några år sen, när krogar och barer blev rökfria inomhus? Det lät som om jordens, eller åtminstone restaurangbranschens, undergång var nära förestående.

Men rökstoppet blev en succé, krogarna blomstrar som aldrig förr. Och ingen kommer på en tanke att tända en cigg bland övriga matgäster.

Klagolåten är likadan nu, när landets nästan nio miljoner icke-rökare, varav tre miljoner allergiker och 800.000 astmatiker, för första gången kan gå ut och förlusta sig utan att riskera hälsan. Men några motståndare till den nya lagen larmar maniskt om en “morallag”, andra ska i protest “röka utav bara helvete” (Aftobladet 1/7) och DN-skribenten tappar livslusten (30/6).

Lagen har förvisso några brister. Varför förbjuder man t.ex. e-cigarretter, som bara, såvitt jag vet, sprider vattenånga omkring sig? Och kanske kunde man lämnat utrymme för en och annan liten, väl avskärmad rökruta på större uteserveringar. Men låt mig gissa: inom ett år kommer det att kännas helt naturligt att sitta på utekafé och dricka sitt vin eller synda med sin bakelse omgiven av frisk luft i stället för tobaksrök.

Men se till nu, alla krögare, att i desa särskrivningarnas tider stava rätt på de nya skyltar som ni sätter upp! Så att det står RÖKFRITT och inte RÖK FRITT där…

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons