Stjärnkocken skrev historia i kväll!

De skrevs svensk mathistoria på måndagskvällen: vi fick vår första trestjärniga restaurang nånsin! Frantzén heter krogen som gjort jättesuccé. Frantzén själv - Björn, 41 år ung - säger när vi pratas vid på flyget hem från prisutdelningen i Köpenhamn: -Jag har inte fattat det än. Nu går det inte att nå högre!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Vi har fantastiska matkreatörer i Sverige. Men ingen har nått lika högt som Björn. Jag var med i Köpenhamn i kväll och såg Mathias Dahlgren, Stefano Catenacci och de andra svenska mästerkockarna störta fram till Björn och hylla honom, utan synbara spår av avund. Tror bergfast att de är nästan lika glada som Björn själv. Det här är ett jättelyft för hela matsverige.

Så här skriver Guide Michelin, matbibeln som – sparsamt! – delar ut sina stjärnor:

– Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker.

Björn är en lugn och blygsam kille, men han har ett tävlingssinne som få andra. Redan för 15 år sen vill jag minnas att han sa att hans drömmål var tre stjärnor i Guide Michelin.

Nu när du har nått målet, som den förste nånsin i landet – vad finns det då att sikta på?

-Bara att ständigt bli bättre. När vi öppnar krogen för veckan på onsdag startar vi från noll igen. Då ska vi ge järnet som vanligt och prestera minst lika bra som tidigare.

Att få bord på Frantzén lär inte bli lättare nu än det var tidigare. Bokningen öppnar den första i varje månad för fyra veckor i taget. Det blir fullbeställt på några minuter.

Priset för en måltid hos vår nye superstjärna är 3.000 kronor. Plus dryck. Samma för lunch och middag. Det finns toppkrogar som tar ännu mer.

Hur känns det att bli Sveriges genom tiderna framgångsrikaste kock?

-Vet inte, säger Björn sent i kväll. Har inte fatta det än och inte hunnit känna efter. Och lär inte hinna det under det närmaste dygnet heller: nu väntar TV:s morronsoffor, ekot, radio och tidningar…

Matbloggen och hela det kulinariska Sverige säger grattis!

 

 

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons