Svenskt silver i kock-VM ikväll - här är maten som slog knock på juryn!

Vi lagar världens bästa mat i Skandinavien! I "kock-VM" i kväll blev resultatet en otrolig succé för Sverige och våra grannländer: Guld: Danmark! Silver: Sverige! Brons: Norge!

Ulf Elfving

Annons

Annons

För två veckor sen kunde man här på bloggen läsa om den svenske deltagaren Sebastian Gibrands sista finslipning inför världens mest prestigefyllda kocktävling, Bocuse d´Or i Lyon. Jag fick provsmaka finalmaten, men allt var hemligt. Nu kan kan det avslöjas vad det var som gav Sebastian VM-silver:

Den första av de två svenska tävlingsrätterna bestod av chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande crème på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin. Den andra tävlingsrätten, som serverades på ett ståtligt fat inspirerat av Nobelfesten, bestod bland annat av ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, brässerat revben på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt.

Chartreuse var nånting som varken Sebastian eller hans kolleger visste vad det var, när de fick veta vad som skulle lagas i finalen i Lyon. Efter googlande och frågande fick de fram att det är en rätt med kött, fisk, skaldjur eller grönsaker, inslagna i eller täckta av något blad från växtriket.

Starkt att göra en internationellt belönad rätt av något man inte hört talas om!

Och så här såg Sebastians silvervarmrätt ut när vi provåt:

Provsmakningen ägde rum bara två veckor före finalen i Lyon i kväll, och en hel del ändrades ända in i det sista.

I kväll undrar man bara: hur tar man det här i kokkonstens hemland Frankrike, som hamnade utanför pallen i år? Blir väldigt nyfiken på reaktionerna från Paul Bocuses hemland…

Världens näst bäste kock, Sebastian Gibrand, tvåa från vänster, med coachen Tommy Myllymäki på sin  ena sida och sin commis Gustav Leonhardt på den andra, och den svenske Bocuse d´Or-presidenten Henrik Norström längst till höger. Grattis, Sverige!

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons