Svenskt vin, kakdeg och sardinpasta

Det finns sämre sätt att tillbringa en fredagseftermiddag än att ströva runt bland tusentals maträtter och drycker. Sthlm food & wine öppnade i dag. Efter en snabbtur kom jag hem med diverse godsaker och ett par roliga recept. Delar med mig av dem här!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Folk blir alltid glada efter några timmar med mat och dryck. Frampå sena eftermiddagen i dag blev många v-ä-l-d.i-g-t glada.

Ibland har det varit för lite mat och för mycket vin – i min smak – på denna Nordens största konsumentmässa i sin genre. I år är blandningen bra, strax under varannan monter innehåller flytande föda. Resten är charkuterier, fisk, delikatesser, bröd, chips, pasta, pizza, matböcker och så ost, ost, ost. Smakar man på allt som bjuds av det senare riskerar man nog att hamna i parmesankoma.

Dagarna (mässan pågår hela helgen) kantas ockå av tävlingar. I dag utsågs Sveriges godaste macka. Vinnaren i mack-SM blev en skapelse av Viktor Lind från Älmhult som han döpt till “Kål me´morot”. Förmodligen smakar den bättre än det låter.

Undrar förresten vad magen tycker om den blandning man frestar den med under en oplanerad promenad på matmässan. Jag började – förmodligen i fel ände, förlåt magen –  med en nyhet som lät för kul för att gås förbi: kakdeg i lösvikt. Låter som en dröm för den som alltid paxade för att få skrapa sockerkakssmeten ur mammas skål och som fortfarande blir lyrisk när han får äta direkt av hustruns sandkakedeg. Snart kan vi godisgrisar köpa färdig kakdeg på burk, när en degbutik öppnar i Gallerian i Stockholm runt nyår. På mässan fick man smaka den, och den var god, även om den givetvis inte kan klå morsans eller fruns.

Flera roligheter sprang jag förbi (och smakade, självklart) – som gin- och tonic-ost:

Sen har man ju sina favoriter. Sorundakorven, och den miljövänligt odlade silverålen från Helsingborg, t.ex. Köpte en bit som ligger i frysen nu och ska tas fram till jul. Sen har vi ju det fina paret som alltid finns på plats och säljer goda sardiner – rökta och orökta, i tomat eller olja med mera – av märket Sardinmästaren:

Själv älskar jag att äta sardinerna direkt ur burken, eller på en skiva hårt bröd, men i dag fick jag ett recept på en sardinpasta som låter trevligt:

Koka valfri sorts pasta. Häll av vattnet och rör ner en burk crème fraichde. Tillsätt ytterst finskuren rödlök och en burk sardiner, vänd runt och servera.

Visst låter det gott?

I en annan monter fick man smaka en god variant på asiatisk snabbmat: yakiniku på entrecôte med goda tillbehör i ett bröd. Receptet stod på svarta tavlan:

Sen sprang jag på Svenska Dagbladets erfarne och entusiastiske vinskribent Mikael Mölstad. Han bjöd på svenskt vin av druvan solaris, runt, mjukt och friskt i smaken och speciellt lämpligt till fisk och skaldjur, men också till kyckling.

-Vi dricker allt mer vitt vin i Sverige, berättade Mikael. Det blir fler och fler odlare här i landet, och ett tiotal är mycket duktiga. Det är en skam att myndigheterna inte låter dem sälja sina produkter på de egna gårdarna.

Några mikrobryggerier har också hittat ut till mässan i Älvsjö. Jag köpte en slurk (5-6 centiliter, 20 spänn, oj!) av ett hallonöl från Södertälje, som var helt ok:

Är man road av kändisspotting så är matmässan värd ett besök. Här sitter exempelvis Paolo Roberto och signerar böcker. Och den gamle bajaren gör tummen upp – kan det verkligen vara för att Djurgården tog SM-guld i fotboll…?

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons