Sverige slår Frankrike på ostfronten? Här kan man smaka 200 lokala ostar!

Är Frankrike verkligen världsmästare på ost? Jag ställer frågan efter att ha mumsat runt på ostfestival i Stockholm i helgen. Hade ingen aning om att vi har så många små, ambitiösa mejerier med egna ostar som de vårdar som små bebisar. Har du t.ex hört talas om Räven & Osten, Najas Mejeri eller Geten Gerda?

Ulf Elfving

Annons

Annons

Ett 40-tal osttillverkare ställer ut på Münchenbryggeriet i helgen och alla bjuder på smakprover. Väldigt små bitar, tänkte jag först men var tacksam för det efter att ha smakat uppemot 200 ostsorter. Sympatiskt att det bjöds på vatten vid utgången!

Här finns bland mycket annat en historisk ost: Wrångebäckost, Sveriges första registrerade, som fick sitt namn 1889:

En kraftig,smakrik ost. Man känner historiens vingsus.

Här träffar man också Sveriges nordligaste mejeri, Mathantverkshuset i Vuollerim vid polcirkeln. Stolta Eva-Lena berättar om sina kossor:

-Vi har fyra sorters fjällkor av en sort som bara finns här. De ger en speciell, smakrik mjölk som passar perfekt att göra ost av.

Jag vandrar vidare och möter osttillverkaren Anders från Bonden & Kocken i Emmaboda. Han räcker fram en bit av sin bästa ost och säger stolt:

-Det här är min lilla bebis!

På mässan kombineras ost-, vin- och ölprovning. En sällskapsost kan man nog kalla granbarkosten från Jürss Mejeri i Hälleforsnäs. En ost, lindad i granbark, som man smälter ner, och som passar fint att sitta med vänner och doppa bröd i, säger grundaren Claes Jürss.

Smält och gratinerad ost är ju underbart, eller hur? Och en trend som växer sen flera år är stekt eller grillad ost. Så har man länge anrättat den grekiska halloumin. Nu tillverkar många svenska mejerier egna varianter av den, och man har enats om att kalla dem alla för eldost. På mässan eldas det friskt, och jag upptäckte att grillad ost är mycket gott.

Och vad kul att se att många tillverkare berättar exakt vilka som levererar råvaran till ostarna:

På ostfronten mycket nytt, skulle man kunna säga och travestera författaren Erich Maria Remarque. Våra småmejerier visar prov på stor uppfinningsrikedom och hängivenhet. Bl.a. köpte jag en färskost med hallon och calvados (!). Inte så dum.

Det här är väl också ganska roligt: en ost, formad som en älg, med innehåll av rökt älgkött, riktigt god:

Mer humor:

Bland alla lokala specialiteter på ostmässan finns förstås också en och annan klassiker, som vår nationella stolthet Västerbotten. Deras nyhet är en rökt variant av den gamla klassikern. Inte dum, men originalet är – som så ofta – bäst.

Frankrikes tidigare president Charles de Gaulle lär ha sagt (det finns olika versioner av citatet): ”Hur ska man kunna styra ett land som har flera hundra ostsorter?”.

Kan tänka mig att Stefan Löfvén instämmer från sin svenska horisont…

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons