Sveriges hemligaste och högsta krog: här finns morgondagens stjärnkockar

Det här måste vara Sveriges hemligaste krog. Där man får en fyra- eller femrätters lyxmeny inklusive vin för 500 kronor - i en miljö som får varje gäst att tappa andan!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Den står inte i nån krogguide och gör ingen reklam för sig. Så ska du hitta dit får du läsa den här spalten. Men är du sugen, så rappa på. Det finns bara en handfull platser kvar före jul!

Adressen är 23:e våningen i DN-skrapan på Fredhäll i Stockholm. Där har mästerkrögaren Pontus Frithiof dragit igång projektet The Dinner Club. Två gånger i månanden får 24 gäster chansen att äta fantastiska menyer från morgondagens kockar, tjejer och killar i 20-årsåldern, som blev torra bakom öronen för inte så värst länge sen, men som redan lagar mat som superproffs.

-Vi har otroligt många nya kocktalanger i Sverige, säger Pontus. Ambitionen är att lyfta och inspirera dem genom att ge dem en egen scen för en kväll, där de får visa sina färdigheter och prova nya djärva kombinationer. Samtidigt som våra gäster får minnesvärda upplevelser.

Och visst gör både maten och utsikten att man känner sig vara nära himlen där uppe på 23:e våningen.

Jag provåt i går och fick fem rätter som ledigt hade kunnat serveras på vilken stjärnkrog som helst. Först ut var en hemlagad, ljummen färskost med tomater, hallon, nyponrosor och vattenkrasse, signerad Jakim Larsson, 23:

013

Tomater och hallon? Ja, kombinationen satt klockrent.

Rätt nummer två var tunna skivor av rå pilgrimsmussla med en miniklick underbar avokadokräm, simmande i en ostronsmakande buljong med yuzu (en citrusfrukt) och koriander, smakfullt komponerad av 21-årige Christoffer Sköld.

Sen överraskades man av en inlagd strömming, som på inget vis liknade den klassiska: det här var filéer marinerade i citron, olivolja och chili, täckta av böcklingmajonnäs (!), avrugakaviar, körvel, picklad rödlök och pyttesmå potatiskrutonger:

015

Nassim Ridha, 21, var mannen bakom den här smaksensationen.

Vegetariskt är en tydlig trend bland dagens unga kockar. 20-årige gotlänningen Fabian Olli Johanson väckte beundran med sin friterade broccoli med grillad zucchini, hummus och bacon:

016

Och dagens crescendo var 21-åriga Desirée Jaks möra rådjursfilé med svarta vinbär, ramslökscrème, Karljohanssvamp – både som crème och stekt – och en mjukbakad persiljerot. En fullpoängare, jag lovar!

017

Kolla mönstret på den gröna ramslökssåsen! Desirées teknik att placera den på tallriken var hänförande: med imponerande kraft och rejäl snärt daskade hon ner en slev sås på tallriken från hög höjd, så att det skvätte vilt och gav det dramatiska, anarkistiska mönstret man ser på bilden. Kanske inget att rekommendera hemma i köket… – men kul!

De små svarta kornen är “ramslökskapris”, fröna efter ramslöksblommorna, som friteras eller steks. Gott!

De här kockarna plus ytterligare några talanger lagar maten varsin kväll åt 24 gäster under åtta middagar i höst. Som är nästan fullbokade. Tacka för det, hela kalaset kostar alltså bara 500. Med vin. Och då ingår den vidunderliga utsikten från 23:e våningen.

Snacka om mat på hög nivå…

012

Morgondagens svenska stjärnkockar: Fabian Olli Johansson, Nassim Ridha, Desirée Jaks, Joakim Larsson och Christoffer Sköld. Vem blir först med att vinna Årets Kock?

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons