A-
A+

Trodde aldrig att det var så gott!

Vegetarisk hamburgare - bläääh, sa jag i går. I dag, efter provsmakning,  tar jag tillbaka allt. Den här är sensationell!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Alltså, jag har ätit ett antal bedrövliga vegoprodukter, där tillverkarna försökt imitera köttvaror – och misslyckats. Så jag gick till hamburgerprovning på Urban Deli utan några jätteförväntningar.

För alla icke-stockholmare: Urban Deli är en blandning saluhall, matbutik och restaurang som finns på fem ställen i huvudstadsområdet. Nu har man också blivit först med att skapa en vegoburgare som även den mest inbitne köttfantast kan falla för.

Innehållet är champinjoner, lök, rödbeta, ärtprotein, vete och fibrer av vete och ärter. Och det är just de där fibrerna som är hemligheten: de binder ihop färsen så att den behåller saftigheten, och lagom rosastekt smakar den som en riktigt fin råbiff.

Jag blev helt paff. Burgaren var t.o.m. lätt ”blodig”, tack vare rödbetssaften, och mycket saftigare än vanliga köttfärsburgare.

Man fick prova olika tillbehör. På bilden är det vegansk majonnäs , picklad gurka och paprikakryddade sötpotatischips:

En annan variant var burgare med tillbehören vegansk ost, karamelliserad lök och umamidressing:

Annons

Annons

Till detta bjöds bl.a. björksavsöl (!). Där föll en fördom till – för det smakade utmärkt trots att det var alkoholfritt.

Ska man äntligen kunna börja ett hälsosammare liv nu, då – utan att det blir för smaklöst och tråkigt?

Tja, jag har i  alla fall gjort ett försök. Och det ska nog bli flera…

PS: Den nya burgaren, som har – det lite väl hippa – namnet ”Juicy Vegan Meat”, finns på Urban Deli redan nu. I sommar ska man också lansera den som färs.

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.