A-
A+

Två läckra sommarrecept, en förrätt och en dessert

Vi gjorde en härlig, röd gazpacho på rostade grönsaker häromdan. Nu tar vi en grön. Och så gör vi efterrätternas efterrätt!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Man är verkligen svältfödd på middagsbjudningar efter 18 månaders pandemi, eller hur? Men nu, äntligen, har vi kommit igång: för ett par veckor sen med middag för grannarna på landet – och i förrgår fick vi njuta av gott hemlagat och glatt snack hos våra kompisar på Vätö.

Och Gud nåde värdinnan Christin om hon inte skulle laga två av sina paradrätter! Så det gjorde hon – och här får du recepten.

Först bjöds det en grön gazpacho. Jag älskar den. Exakt så här gör man den:

  • 1 st stor gul lök, gärna färsk
  • 2 st gröna paprikor
  • 1 st gurka
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1½ dl riktigt god olivolja
  • 1 dl vatten
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk vitpeppar
  • ½ tsk paprikapulver
  1. Dela gurkan och skrapa ur kärnorna.
  2. Skär gurka, lök, vitlök och paprika i mindre bitar.
  3. Lägg brödet i blöt i vatten en stund.
  4. Kör alltsammans tillsammans med vattnet i en mixer.
  5. Tillsätt olja, vinäger och kryddorna och kör en stund till. Smaka av, kanske behövs mer kryddor?
  6. Ställ i kylskåp en timme. Servera med rostade brödkrutonger.

Varmrätten var en god och gräddig gryta, den tar vi en annan gång. För nu gäller det desserten – en pavlova. Jag har sett den i flera skepnader, men ingen går upp mot den här. Har skrivit om den tidigare, men den är värd en repris:

  • 4 st äggvitor
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk majsmjöl eller potatismjöl
  • 2 dl vispad grädde
  • 4 st kiwifrukter, skalade och skivade, plus gärna annan frukt eller bär.
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt halva sockermängden, lite i taget. Blanda majsmjölet/potatismjölet med resten av sockret och vispa ner det i omgångar. Vänd ner vinägern. Nu ska smeten vara seg och lite tung att vispa.
  3. Forma smeten till en hög, rund bulle, av ungefär en mattallriks omfång, på ett fuktat bakplåtspapper.
  4. Ställ in plåten och grädda i 150 grader c:a 7 minuter tills den fått en guldbrun yta.
  5. Sänk värmen till 100 grader och grädda ytterligare ungefär 1 ½ timme. Stäng av ugnen.
  6. Låt marängen stå kvar i eftervärmen en stund. Ta ut den och låt den svalna.
  7. Lägg upp den på ett fat och stryk ett lager vispad grädde över. Dekorera med kiwiskivor eller annan frukt.

Lite pyssligt, men resultatet är mödan värt. Särskilt om man blir bjuden…

Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!