Vad sägs om den här utmaningen: Laga så fet och söt mat som möjligt!

News55

Laga en middag med så mycket fett och socker som möjligt! En kvarts kilo smör och en kvarts kilo socker socker per person! Det låter ju inte klokt. Men man gjorde det på TV i dag. På fullt allvar. Och det blev kul...

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Regnet vattnade skärgården och gråa skyar slickade trädtopparna, så det återstod inte så mycket annat än att sjunka ner framför TV:n. Jag hamnade i ett program med den lite skumma titeln “En tysk, en fransk och en husman” på SvT1.

Den urcharmiga programledaren Sara Begner gav två kockar i uppgift att skapa en middag, som gjorde skäl för beteckningen kaloribomb. “Det ska drypa här”, skrattade hon.

Jag undrade stilla om viktväktarna, dietistförbundet, folkhälsoministern och akutmottagningarna var underrättade. Herregud, hur hälsopolitiskt inkorrekt får man vara?

Men jag vek ner mig nästan omgående. Vilket festligt frossande det blev! Kockarna – Erich Schaumburger, som under 27 år var delansvarig för samtliga galamiddagar på Stockholms slott, och Amir Khermand, 2014 års vinnare av Sveriges mästerkock – vältrade sig i lax med smörsås och friterad potatis, laxtartar med smörstekta kantareller, smält camembert med sockerglaserade nötter och kolasås, friterad chokladcroissant med ännu mer kolasås, crêpes med karamelliserat äpple och smörkolasås…

Så befriande att se små revor i matmoralen nån gång! Och man behöver ju bara titta, inte själv övergöda sig med smör och socker. Fast det ska erkännas att jag greppade efter en chokladkaka när programmet var slut..

“En tysk en fransk och en husman” sänds tisdagar klockan 19 i ettan, det var reprisen av andra avsnittet jag ramlade in i på fredagsmiddagen. Tänker avgjort följa fortsättningen. Nästa vecka ska kockarna laga en romantisk middag för 100 spänn.

En kul utmaning. Och särskilt mycket smör lär det inte finnas utrymme för, med den budgeten…

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons