News55
Detta är en sponsrad artikel

Välkommen revolution i det tysta: äntligen svenska äpplen året runt

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 29 mars 2017Publicerad: 29 mars 2017

Jag älskar svenska äpplen, köper inga andra! Håller du med? Då måste du läsa om den äppelrevolution som pågår i det tysta - här och nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varför denna vurm för svenska äpplen, undrar kanske nån. Svaret är ytterst enkelt och kort: de är godast. Men odlarna själva har fler argument –  svenska äpplen…

…har tunnare skal,

…har bättre balans mellan syra och sötma,

…innehåller mer antioxidanter genom att de får mogna långsammare,

…bjuder mycket mer arom,

…och är del i en gammal, välvårdad tradition.

Ändå är bara vart fjärde äpple som säljs svenskodlat.

Förklaringen är förstås delvis att inhemska äpplen inte har funnits att köpa mer än fyra, fem månader. Men nu har en ny förvaringsteknik gjort att de för första gången kommer att finnas i affärerna året runt, med början i år.

ANNONS

Snacka om revolution!

Ett hundratal svenska äppelodlare bjöd in till möte i dag och berättade om den spännande utvecklingen, samtidigt som det bjöds på små minrätter med äpplet i fokus: vad sägs om äppelpizza, strömming i äppel- och böcklingmajonnäs eller fläsklägg med äppel- och pepparrotskräm och brynt smör, bland annat.

Stefan Ekengren på restaurang Hantverket har den här godbiten på menyn: färsk, snabbmarinerad strömming, täckt med äppel- och böcklingmajonnäs, bitar av äpple som fått gona sig i äppelcidervinäger och små kuber av akvavitgelé. Väldigt gott!

En tunn, fin äppel- och blåmögelostpizza har skapats av Helena Rimfors, som är både kock och äppelodlare:

Och på dagens äppelparty fanns också stjärnkocken Fredrik Eriksson, som hade lagat både en kalvtartar med rårivet äpple och jalapeno, och en brödpudding med äpple och vaniljgrädde:

ANNONS

Äpple i matlagningen öppnar oanade möjligheter. Själv gillar jag att toppa en sandwich med inkokt lax och majonnäs med strimlat, syrligt äpple (måste be att få återkomma till den vid senare tillfälle) eller att ge marinerad böckling ett smaklyft med bl.a. äppeltärningar.

Ett annat tips kommer från min bordsgranne på dagens äppelevent, som tillsammans med sin familj driver Rudenstams bär & frukt utanför Huskvarna:

-Skiva ett gott äpple, gärna det smakrika Elise, så tunt det går, och droppa över rapsolja och äppelcidervinäger. Salta och peppra. Det blir en jättegod och superfräsch entrérätt eller ett perfekt tillbehör till kött, fågel eller fisk.

Det var inte länge sen de svenska äpplena försvann ur butikerna efter jul. Säsongen var över. Men nu har en ny förvaringsteknik kommit, som gör att de kan hållas fräscha hela året.

-Efter plockning läggs de i förvaringsutrymmen, där temperaturen sänks sakta, liksom syrenivån, berättar Henrik Strid från branschorganisationen Äppelriket. Sen får äpplena vila lufttätt och nästan helt syrefritt. Och olika sorter får vila olika länge, de sista kommer att tas fram i juli i år, strax innan årets första Transparente blanche mognar på träden.

Det är en välkommen revolution, som nog inte alla känner till – än. Men från och med nu har det svenska äpplet bra chans att vinna äppelkriget mot konkurrenterna från alla andra länder. För vem vill eller behöver i framtiden köpa smaklösa äpplen som rest tusentals mil från Argentina eller Kina?

 

 

ANNONS

 

 

 

 

 

ANNONS