Varning: undvik de här matvarorna!

Vi får nog göra vad vi kan nu, allihop, om inte klotet ska brinna upp eller drunkna (stryk det som ej önskas). Låt oss börja med palmoljan!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Man blir mörkrädd när man ser hur mycket palmoljan används i livsmedel – bland annat.

So what? undrar kanske enstaka individer som sovit under en sten de senaste åren.

Svaret är enkelt: för att odla palmolja skövlar man ofta den regnskog som är livsviktig för jordens klimat.

Jag gick runt i några mataffärer och läste på etiketterna (ofta väldigt svårt, kan det vara en tillfällighet att texten är oerhört liten?). Resultatet: palmolja överallt, nästan. Här är några produkter som använder oljan som bidrar till klimatkatastrofen:

Storsäljare som försöker trolla bort begreppen genom att använda beskrivningar som “100% växtbaserad” osv. Här är fler:

Storsäljare. “Obegripligt god”. Men med den obehagliga palmoljan på innehållslistan. Och jag undrar: vad gör palmoljan i semlor? Och bakelser? Trevligt om COOP och Bake My Day kunde förklara det:

Palmoljan är mer regel än undantag i massor av bakverk. Bland alla pepparkakor jag kollade är det bara de från Göteborgs kex och Olof Viktors som bakas med andra fetter. Några till från mindre fabrikanter finns det också.

Att sen palmoljan också används flitigt i smink, tvål, tvättmedel, ljus, biodrivmedel och många andra produkter gör ju inte saken bättre.

Jag ringde upp den världsberömde naturfotografen och miljökämpen Mattias Klum, som berättade:

-Odlingen av oljepalmer har tagit över stora delar av Asien och Afrika. Det är nämligen otroligt lukrativt att framställa och sälja palmolja. Och även om den är har kommit för att stanna, tycker jag att man ska undvika allt som innehåller den.

-Naturskyddsföreningen vill att man avstår från all palmolja, Världsnaturfonen (WWF) tycker att man enbart ska köpa den certifierade olja som finns.

Jag tycker att man ska avstå från all palmolja, men om det inte går, bör man bara köpa den som är certifierad. Säger Mattias Klum.

Själv undrar jag om man kan lita hundraprocentigt på de – än så länge ganska få – producenter som säger att de enbart använder certifierad palmolja – och hur säker certifieringen är ur klimatsynpunkt.

Bättre att avstå. Ta med förstoringsglas oh ficklampa till mataffären och läs innehållsförteckningarna! Och handla sen klokt.

För vi kan nog inte vara helt övertygade om att livsmedelsindustrin tar sitt ansvar utan påtryckningar.  Även om det finns ljuspunkter: på Axfood (Hemköp och Willys) har man tagit intryck av debatten och beslutat sig för att fasa ut palmoljan ur alla sina egna varor – “på grund av det starka konsumenttrycket”, skriver man i en intern policyrapport.  Bra jobbat, och öka gärna takten, Axfood!

 

Kom igen, Rahms, skippa palmoljan!

Mina älsklingskokosbollar! Snälla, duktiga, familjeägda Ländia, gör dem ännu mer åtråvärda genom att ta bort palmoljan!

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons