Vilken fest: oxfilé med vitlökssmör!

Ska vi festa i helgen? Oxfilé provencale är bara SÅ gott! Med mycket vitlökssmör...  

Ulf Elfving

Annons

Annons

Ja, jag vet att man ska dra ner på köttätandet. Men nån gång måste man väl få synda. Och när det bara mörknar och blir kallare behöver man pigga upp sig.

En enklare festrätt är det svårt att hitta. Och vill man att det ska låta ännu festligare kan man snobba med att använda det franska namnet Coeur de filet provencale…

Köp 200 gram filé per person, finns nästan alltid till extrapris. Hest en marmorerad, välhängd bit. Salta, peppra rejält och bryn den runt om i smör. Ställ in i ugnen på 200 grader och ta ut den när innertemperaturen är 55 grader, om du vill ha den medium. Lägg folie över och låt den vila 10 minuter (temperaturen går upp ett par grader). Skär upp i fina bitar och lägg dem på råstekt potatis. Servera med hemgjort vitlökssmör och ett kraftigt rödvin.

Vill man göra det ännu enklare för sig kan man låta bli att bryna köttet och bara salta, peppra och ställa in i ugnen.

Svårt att misslyckas med denna goda klassiker, Och gästerna kommer garanterat att njuta!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons