News55

Aina Bergvall: Hon är ett levande bevis för att ålder bara är en siffra

Artikelbild
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 nov. 2021

Barbro Westerholm är ett lysande exempel på och ett levande bevis för att ålder bara är en siffra. Nu ger den legendariska kvinnan ut sina memoarer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns otroligt många etiketter som passar att klistra på Barbro Westerholm. Legendar, absolut. Jämställdhetskämpe. Tung debattör framför allt i sociala frågor. Förebild, ja kanske rent av idol! Nu är det dags för ännu en: författare. Även om hon tagit hjälp av en rutinerad journalist, Ingrid Kinne Lindgren, när hon nu väljer att dela med sig av sina erfarenheter, hopsamlade under ett 88 år långt liv. Hon kallar sig ”årsrik”, undviker ordet ”gammal”.  

”Om att aldrig ge upp” heter boken som nu kommit ut och i vilken hon berättar sina minnen.  

Hon började som läkare. Snabbt drällde erbjudanden in om mer jobb, man upptäckte tydligen direkt att detta var en människa som drevs av enorm energi och ett alldeles ovanligt stort samhällsintresse. Hon sa ja hela tiden, det är i alla fall det intryck man får som bokläsare. Ändå hann hon gifta sig och skaffa fyra barn i rask takt, var faktiskt inne på ett femte. Men då visade det sig att det i familjen fanns ännu en person av honkön som visste vad hon ville. Enda dottern ställde nämligen som villkor (alla stora beslut togs i familjeråd) att ett syskon till bara kunde accepteras om det blev en syster, för en bror till skulle hon inte orka med …  

Barbro Westerholm blev inte fembarnsmor, men hon blev väldigt mycket annat. Hennes namn är intimt förknippat med rader av heta samhällsdebatter i hälsorelaterade ämnen: avkriminaliseringen av homosexualitet, abortgränser, värdmödraskap, narkotikahantering, dödshjälp. Hon kallar godkännandet av p-pillret hon kämpade så hårt för ”en revolution”. Listan kan göras mycket längre.  

Inte sällan har diskussionens vågor gått höga kring henne, och hon har fått en del smällar både här hemma och internationellt. Men hon framhåller att hon sätter en ära i att inte bli upprörd utan argumentera lugnt och sakligt, och hon påpekar att hon varit lycklig nog att ha burits fram av en stark kvinnoopinion. Dessutom har hon kunnat samarbeta med folk över partigränserna när det har tjänat hennes syften, ofta i feminismens namn.  

Så här formulerar hon sig själv om det hon uträttat: ”Min roll har varit att göra vad jag kan för att undanröja hinder för människor att leva sina liv så som de önskar så länge det inte skadar någon annan.”  

Hennes patos drev henne in i politiken. Hon gjorde debut för Folkpartiet i riksdagen 1988, och har varit församlingens äldsta ledamot länge nu. Konstaterar att ”i den rollen blir man lyssnad på”. Samtidigt betonar hon att det är viktigt att inte hänga sig kvar, att inte kräva uppdrag, utan att vara efterfrågad och bli ombedd att ta tag i något.  

Barbro Westerholm insåg tidigt att media kunde utnyttjas för opinionsbildning, så hon har medverkat flitigt både i tidningsspalter och i tv och radio. Jag har själv haft henne som gäst i en tv-soffa och slogs av hur ”enkel” hon var, trots sitt rykte som tung makthavare. Chosefri, svarade öppet på mina frågor, drog handen genom den kortklippta frisyren om hon ville ha någon extra sekund i betänketid. Klädd i grårandig t-tröja med en kavaj över. En liten brosch på kragen var kanske en eftergift till en fåfänga hon sällan visat upp. Både intervjuare och tv-tittare fick raka besked. Det här var i samband med hennes 80-årsdag, hon var naturligtvis veteran sedan länge redan då. 

ANNONS

 I dag irriteras hon över att såväl journalistkollektivet som opinionsinstitut och riksdagens ledamöter intresserar sig för lite för vad 70-plussare tycker och tänker, något hon verkligen vill ändra på. Man måste fråga hur folk vill ha det på äldre dagar! De årsrika är inte en belastning utan en tillgång som samhället alltför ofta glömmer att tillvarata, menar hon.   

Nu närmar sig hennes sista dag som riksdagsledamot. Barbro Westerholm ställer inte upp i valet nästa år. I stället vill hon aktivera sig ännu mer i debatten om ålderismen i Sverige, som en fri opinionsbildare. Där hade hon kanske kunnat hamna ändå, eftersom det enligt opinionsundersökningarna ser knepigt ut för det parti hon varit trogen så länge, nu Liberalerna, att klara fyraprocentsspärren. Det faktum att Barbro Westerholm inte kommer att finnas på valbar plats i september 2022 kan åsamka partiet ytterligare röstförluster, eftersom hon kommit att bli en så tydlig galjonsfigur i politiken kring äldrefrågorna.  

Men att ge upp, det är verkligen ingenting för denna kvinna, så titeln på hennes memoarer är perfekt. Hennes CV fyller nästan fyra tätskrivna boksidor, men inte bara det: om jag räknar rätt har hon fortfarande fler än tio uppdrag för olika organisationer.  

Barbro Westerholm, idag på sitt 89:e år, är ett lysande exempel på och ett levande bevis för att ålder bara är en siffra.  

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS