News55

Låt oss dansa, för livet och hälsan!

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 07 mars 2017Publicerad: 07 mars 2017

Om Alice Tegnér (1864 – 1943) hade skrivit barnvisan ”Dansa min docka” idag hade vi gett henne epitetet ”åldersfascist” för raderna ”Dansa min docka, medan du är unger. När du blir gammal blir du så tunger”. Dansandet tillhör alltså, enligt den tidens kutym, ungdomen. När man blir gammal bör man istället undvika den typen av aktiviteter, om man ska ta Tegnér på orden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som tur är har vi idag kommit på att det är precis tvärtom. Är det någon gång det ska dansas är det när man är gammal. På fredag startar en ny omgång av TV-programmet ”Let’s Dance” i TV4 och det är än en gång dags att dra en lans för dansandets positiva inverkan på livet och fysiken.

För några månader sedan publicerade en professor i idrottsvetenskap vid Magdeburguniversitet i Tyskland en studie om skillnaderna mellan dans och annan träning. Professorn använde sig av två olika träningsgrupper med försökspersoner på runt 70 år. Känt är ju att muskelmassan minskar och fetthalten ökar i armar och ben när vi blir äldre men att fysisk aktivitet och träning kan bygga upp muskler. Den ena gruppen fick därför ägna sig åt gymträning medan den andra fick dansträna. Båda grupperna hade två långa kvällspass i veckan under ett halvår.

Resultat: dansgruppen hade fått 15 procent starkare muskler än gymgruppen!

Enligt forskarna får dans även hjärnan att börja arbeta mer genom att den aktiverar öga/hand-koordination, balans och samverkan med en partner.

– När vi åldras bör vi motionera med något som aktiverar många system i hjärnan, och då finns det inte mycket som slår dans, säger en av forskarna bakom studien.

Studien uppmärksammades även i ”Vetenskapen värld” i SVT. Där kunde vi i inslag från gym se plågade människor grina illa, ensamma vid sina styrkemaskiner. Och så fick vi ett inslag från pensionärer på dans. Ett gäng skuttande, glidande, glada och skrattande människor som lyste av livsglädje! Dansandet har med andra ord positiv inverkan även på det sociala livet och ger oss förmånen till fysisk närhet.

Idag talas det mycket om gymnastik och fysisk aktivitet i skolorna. Miljöpartiets skolminister Gustav Fridolin vill införa gemensam gymnastik för flickor och pojkar. Varför istället inte införa gemensam dans på schemat, Fridolin? Din förfader är ju besjungen av Erik Axel Karlfeldt i ”Sång efter skördeanden” vars första rad lyder: ”Här dansar Fridolin.”

Så let’s dance Fridolin, och alla vi andra, gammal som unger. Låt oss dansa, för livet och hälsan!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS