News55
Detta är en sponsrad artikel

Artur Ringart: Därför var sommaren en av de bästa

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 11 aug. 2021Publicerad: 11 aug. 2021

Det har varit en fantastisk sommar. På många sätt. Det har varit sol och värme, med temperaturer över 30 grader. Men det finns något som har varit ännu bättre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bilen var rena bastun och jag vill beskriva tillståndet som rena Spanien-värmen. Den (i tid) inlöpta fläkten har gått för fullt tryck i sovrummet. Det har blivit många grillmiddagar. Oset från områdets alla grillkockar har legat som en svag dimma i solnedgången. Men bäst av allt har varit möjligheten att äntligen få umgås med barn och barnbarn.

Som pensionär utnyttjar jag möjligheten att få sova ut på morgnarna. Något som jag verkligen uppskattar. Men jag har också mycket känsliga fotsulor och varje morgon i sommar, har jag blivit väckt av något osynligt troll som tassat in i sovrummet och killat mig under fötterna. Glädjen över att ha utsatt farfar för lite morgonbus är obetalbar.

Vi har badat, cyklat, hoppat på studsmatta, spelat fotboll, ätit glass i stora lass, spelat ”finns i sjön” och bara varit tillsammans, och det har blivit mycket jordgubbar. Både till frukost, lunch och middag. Dessa gudomliga bär.

Tänk att få en godnattpuss av barnbarnen varje kväll. Vilken lyx.  Det var mer än ett år sedan vi kunde umgås på det här sättet. Ett och ett halvt-åringen som konstant följer sin större bror i spåren har också på ett tydligt sätt börjat kommunicera. Här en ordlista på vad som har gällt i sommar:

Tutt (samtidigt  som hon slår ut md bägge armar) = slut
Boppa = hoppa
Bips= chips
Blää = inte uppskattad mat
Gass (det mest uppskattade ordet i sommar) = glass

Samtidigt har jag irriterat mig på folk som trots pandemin inte har insett allvaret och på ett mycket nonchalant sätt har stått i köer eller dragit in med hela familjen i livsmedelsbutiken. Jag har konsekvent handlat en halvtimme före stängningsdags, då har det i alla fall varit tomt på barnfamiljer i affären. Men även ungdomar tycks inte vilja förstå allvaret då de jag stött på, oftast handlat i gäng.

Jag har också kunnat konstatera att jag har haft lätt för att glömma vissa detaljer från tiden som förälder. Då det var som intensivast här på landet med barnbarnen i sommar, så gick tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare dygnet runt. Det var  mycket som skulle tvättas och vi var också duktiga producenter av sopor-blöjor som skulle kastas. Man kunde riktigt höra hur maskinerna kved av allt arbete och hur de pustade ut när barnen åkte mot storstaden igen.

Märkligt också hur pedagogiskt anpassade leksaker fick stå tillbaka för en träslev eller färggranna klädnypor, är en annan reflektion. Barn kan med sin fantasi hitta en lek i allt möjligt. Vill också delge er en mening  som hördes från studsmattan där barnbarnet hoppat runt med sina kompisar. Någon hade visst hoppat lite för livligt och fick en åthutning med orden ”jag har ju sagt att du inte ska sparka mig i hjärnan”.

ANNONS

Pandemin är inte över, men sommaren närmar sig sitt slut och jag är mycket tacksam för att jag äntligen fick uppleva en fin svensk sommar med mina barn och barnbarn.

ANNONS