News55

Artur Ringart: SVT sviker de ensamma i jul

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 dec. 2017

När jag läste att årets julvärdar skulle vara förinspelade och inte vara med i direktsändning blev jag oerhört besviken och irriterad. Sveriges Television sviker sina äldre tittare och lever inte upp till sitt uppdrag – en tv i allmänhetens tjänst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Julen är en speciell högtid. Då samlas familjer och vänner för gemenskap, men alla lever inte med den möjligheten. Framför allt många äldre är ensamma då vänner och familj inte finns längre. För dem har SVT:s julvärdar varit ett välkommet sällskap på en av årets svåraste helger. En person som med värmande ord varit närvarande under julaftonen och underlättat ensamheten.

      LÄS MER: Så har jag lärt mig att leva med min åldersdiabetes

Arne Weise, vår meste julvärd, är också upprörd. Och han uttrycker det med kraftiga ord i en av våra kvällstidningar.

– Det är åt helvete, säger Arne Weise till Nöjesbladet.

Jag har inget emot värdparet Erik Haag och Lotta Lundgren. Inte heller att man vill prova på något nytt. Tvärtom, förnyelse är inte fel, men det finns gränser. Har inte SVT förstått att den grundläggande poängen för en julvärd är just direktsändningen? Där kan en julvärd plocka upp de stämningar som råder under julaftonen i hela landet, det aktuella vädret, vad som sägs på nyheterna, tittarreaktioner som uppstår i samband med ett direktsänt program. All känsla av närhet och närvaro som varit så utmärkande för en julvärd försvinner i och med SVT:s beslut.

SVT har, som Public service-företag, ett extra ansvar gentemot de ensamma och det är för mig obegripligt att ingen ansvarig tänker på det. Tvärtom tycks man i sin ambition att förnya sig glömma det viktigaste – hänsynen till tittarna.

      LÄS MER: Det räcker nu Nordea – nu byter jag bank!

Min gamla arbetsplats är inte längre sig lik. Vi äldre – det vill säga drygt 2 miljoner av Sveriges befolkning – syns inte längre i rutan. Ta oss på allvar. Min upplevelse är att SVT har fallit in i den gängse mediatrenden att det bara är yngre tittare, yngre lyssnare och yngre läsare som räknas. Då har man inte förstått sitt uppdrag. Vi äldre räknas också.

ANNONS

Arne Weise har varit julvärd i direktsändning i nära 30 år. Andra julvärdar har följt i hans fotspår – och i direktsändning! Att SVT inte förstår poängen med det är upprörande. Tänk på de äldre. Tänk på de ensamma. Förnya gärna men var rädd om det som är viktigast – direktsändningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS