News55

Carl Ingemar Perstad: Nytt skolår, ny masskjutning?

Artikelbild
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 aug. 2022

I delar av världen är våld lika med vardag. Sorgligt nog gäller detta även för våra barn. Frågan är om det någonsin kommer att få ett slut?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Höst betyder att ett nytt skolår börjar. I amerikanska skolor med elever från fem år och upp till gymnasiet introduceras i höst ett nytt ämne, nämligen Active Shooter Training. På högskolor och universitet har realistiska övningar funnits i flera år. Men nu ska alla elever i public school, från förskolans femåringar och uppåt, lära sig hur man agerar rätt när en beväpnad desperado börjar skjuta i korridorer och klassrum. Och det här är inte något Hollywood-scenario man praktiserar. 

Att hjälpa till att låsa dörrar, gömma sig under bänkarna och vara knäpptysta samtidigt som telefonerna ska ställas på ”tyst” ingår i drillen. Flera gånger i veckan går larmet och träningen nöts in. En nyhet i höst är att en del skolor kräver att eleverna har backpack i genomskinlig plast för att förenkla säkerhetskontrollen. Och inte nog med det. Vissa ryggsäckar säljs med inbyggt skydd av kevlar, och ska fungera som skottsäkra västar vid en eventuell masskjutning. 

Masskjutningar har blivit en avskyvärd del av vardagen i amerikanska skolor. Och frågan är inte om, utan snarare när det sker i din skola, som det står rektorns brev till alla föräldrar. Antalet skolskjutningar har också ökat kraftigt de senaste åren. Och några svårigheter att få tag i vapen är det inte. Det uppges finnas över 300 miljoner registrerade skjutvapen i USA och förmodligen minst lika många illegala. Eftersom många inte låser bildörrarna på parkeringarna, trots att man har en pistol i handskfacket, krävs ingen större insats för att få tag i ett vapen.

Många skolor har redan tagit de första stegen för att göra skoldagen säkrare. Alla entrédörrar inklusive huvudentrén är ständigt låsta. Det krävs legitimation och en förbokad tid för att släppas in. Kameror scannar av korridorer, matsalar och området runt skolan. Polis patrullerar skolgården och parkeringsplatsen och så fort du stannar bilen måste du visa upp leg och ge en förklaring vad du har för ärende. Först sedan polisen fått bekräftat inifrån skolan släpps du vidare.

Flera delstater, bland annat Florida, överväger att kräva att lärarna ska ha skjutvapen. Men lärarfacket protesterar vilket fått guvernören att hota säga upp lärare som vägrar.

Eftersom vår son, Vincent, gått i amerikansk skola har jag på nära håll följt hur säkerheten skärpts år från år. Redan på mellanstadiet började man kolla ryggsäck och väskor för eventuella vapen. Och alla skämt om vapen tas på största allvar. En kille blev omplacerad till en specialklass långt ute på landet när han skröt om att han skulle ta med sin pappas tjänstepistol till skolan. Pappan var polis. 

Hotet om våld följer amerikanen under veckan. Utanför kyrkan patrullerar vakter och bara församlingens egna medlemmar släpps in. Ett spontant besök i kyrkan är meningslöst om du inte känner en medlem som kan gå i god för dig. Kyrkvärdarna har vapentränats och bär revolver i hölster och när gudstjänsten börjar låses alla dörrar och beväpnade medlemmar håller vakt. Anledningen är naturligtvis att andelen kyrkor som drabbats av masskjutningar också har ökat.

Några seriösa planer att minska antalet vapen i samhället finns inte. Rätten att få bära vapen är ju inskriven i grundlagen och det räcker att andas om skärpta krav för att vapenlobbyn ska gå i taket. 

ANNONS

När Biden valdes befarade många att det skulle bli svårare att köpa vapen. Försäljningen av handeldvapen rusade i höjden och i Florida kunde man se hur äldre blåhåriga damer hamstrade patroner till sina skjutvapen. Det gick så långt att vapenaffärerna tillfälligt sålde slut på både pistoler och ammunition.

Det sunda förnuftet säger ju att politiker borde riva i och försöka sätta stopp för vapenhysterin. Men man vet att bara idén med ett förbud är meningslöst. I stället blundar man och låter vansinnet få fortsätta.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS