News55

Cay Bonds modevecka: En doft från den fina världen

Artikelbild
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 sep. 2018

Cay Bond har besökt Stockholms modevecka och fick där uppleva magiska föreställningar blandat med politik, volanger och bjäfs. Men även det klassiska basmodet med en passform för alla åldrar tog plats på catwalken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

¨Mode föds ur väsentligheter, strömningar i tiden eller till och med politik, aldrig ur försök
att skapa små veck och volanger, bjäfs, kläder som är lätta att kopiera eller genom att man kortar eller förlänger en kjol¨
skrev 30-talets modedrottning ELSA SCHIAPARELLI i sin bok Shocking Life 1954.

Designern Emelie Janrells kaxigt utmanande mode

Sveriges aktuella modeskapare har i 3 dagar visat sitt mode för nästa vårsäsong. Det var minst sagt högt och lågt eller som DN summerade och rubricerade som MODE,MAGI OCH PIZZA! Och som vi vet kan pizza vara fantastiskt gott eller riktigt äckligt beroende på kunskap och kock. De allra nyaste, knappt utexaminerade designerna på Stockholms catwalk på Grand Hotel, visade just den variationen och jag tror ingen mottagare tog deras modeuttryck på allvar. Men visst såg man politik, volanger och bjäfs bland ingredienserna.

Klassiska Chanel

Nej, skall jag beskriva allvaret, vilket jag gärna gör för modekulturens framtid i detta land, så vill jag gärna berömma Jennifer Blom för hennes utsökt skurna aftonklänningar, Diana Orvings starka, konstnärliga och subtila formspråk som presenterades till ljuv musik på härligt vackra kvinnor, Emilie Jahnrell och hennes kaxigt utmanande mode, Ida Sjöstedt som idogt arbetar fram ett drömlikt mode även ByMalina med en potpurri av aptitliga kläder och MaxJenny som visade sina färg och mönsterstarka skapelser i NK´s ljusgård.

Diana Orvings starka, konstnärliga och subtila formspråk.

Att även det svenska modet bjuder på uppkläddhet är solklart men samtidigt är många modedesigners trogna basmodet, som numer även har en högre medveten kvalitet och fungerande passform för alla åldrar, såsom Busnel, FilippaK och Soft Goat. Stockholms Auktionsverk gjorde för första gången också en modevisning med flotta vintage kläder som de auktionerar ut den 9 september, till säkra fyndpriser!

Till sist som jordgubben på tårtan bjöd begåvade Maria Nilsdotter på en inspirerande visning av sin smyckekonst i andan av Bergakungens Land i Skeppsholmskyrkan till tonerna av Grieg. En magisk föreställning!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS