Då är det dags att gå i pension

Aina Bergvall

Annons

Annons

När är man pensionsmässig? Svaret på den frågan varierar. Det beror på vilken sorts arbete man har men kanske framför allt på hälsan – finns orken, även om lusten att fortsätta jobba är stor?

För närvarande har vi en gräns. Den som fyllt 67 kan inte kräva att få behålla sin anställning. Det irriterar många som anser att de minsann inte är för gamla, tvärtom tycker de att mognad och erfarenhet är kvaliteter som arbetsgivaren borde uppskatta och belöna. När så inte sker – ja, det går ju fortfarande bra att anlita pensionärer – tas det som en personlig förolämpning, en orättvis behandling omöjlig att begripa även för den som försöker. I skolans värld känner jag exempelvis till avgångna lärare som till sin egen förvåning aldrig ombeds ta en vikarietimme, trots den uppenbara bristen på utbildat folk.

      LÄS MER: Pappersreklamen är slöseri med pengar

Dock finns det en aspekt på situationen som jag sällan ser dyka upp. Nämligen – hur stämmer den förfördelades självbild med den bild som arbetsledare och kollegor har skapat sig genom åren? Det kan nog se rätt olika ut. En analys kan tänkas visa på brister som är svåra att skyla över i det långa loppet med oväntade svar på frågor som:

Är jag lätt att samarbeta med? Blir det ofta konflikter kring mig och mitt jobb? Har jag hörsammat chefens påbud för sällan/för ofta? Erkänner jag att jag gjort fel om jag begått misstag? Behandlar jag arbetskamrater som jämlikar? Kan det tänkas att en yngre medarbetare är om inte bättre så i alla fall lika bra?

      LÄS MER: På parkettplats blir intrycken överväldigande

Det finns väl ingen skräddarsydd utbildning för hur man bäst uppträder på en arbetsplats, men genom bra och dåliga exempel finns stor kunskap att hämta. Allra enklast blir det om man lyckas leta upp den numera fem år gamla danska tv-serien “Lykke”. I den finns en mellanchef, Flemming, fenomenalt spelad av Lars Brygmann, och i den rollen koncentreras allt någon behöver veta och kunna för ett framgångsrikt arbetsliv. Flemming gör nämligen allt fel och med honom som varnande exempel kan man komma långt på jobbet!

Kanske borde det gå ut ett standardiserat meddelande till folk som just står i begrepp att fylla 60. De skulle få påpekat för sig att det är lämpligt att ta sig en titt i spegeln. Behöver den där självbilden putsas upp lite? Hög tid att göra det i så fall. För bara sju år (de går fort) återstår innan bilan faller. Och den som då inte reparerat eventuella skavanker blir obotligen entledigad, säkert avtackad men inte lika säkert saknad.

Kalla det pensionsmässig.

Aina Bergvall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons