News55

Därför är alla dagar fredag den 13:e

Artikelbild
Marianne Rundström
Marianne Rundström
Uppdaterad: 16 nov. 2020Publicerad: 16 nov. 2020

Fredagen den 13:e är passerad. Även om jag inte är särskilt skrockfull går jag som på glas dom där dagarna och ser till att inte utsätta mig för onödiga risker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag skulle aldrig köpa bil fredag den 13:e, aldrig skriva under ett kontrakt eller sätta mig på ett flyg (på den tiden det nu var en möjlighet).

Mer uppmärksam än vanligt alltså men den just passerade novemberfredagen den 13:e  visade upp ett helt annat ansikte. Jag bara vann och vann, var utvald som nästan gav mig hybris och det krävdes väldigt lite i motprestation. Media Markt hade helt enkelt sett mig, Post Nord som sällan möter min uppskattning, sökte mig plötsligt med glada budskap om varor att hämta, alldeles gratis och dom hade ansträngt sig alldeles ofantligt och försökt nå mig flera gånger om. Den okända Vanessa överraskade per mejl med en gåva från sina sponsorer. Med mera, med mera, alla med den gemensamma nämnaren: För bra för att vara sant!

Det dräller numera in fejkade mejl och mess med hurtiga gratiserbjudanden, just jag är utvald och  behöver bara  lämna lite personliga uppgifter så kommer den senaste iPhonemodellen bli min. Den allra dyraste, mest åtråvärda. Möjligen måste jag betala några ynka kronor i frakt via mitt betalkort.

Misstänksamhet är ingen sympatisk hållning gentemot omvärlden men  bedragarna blir allt skickligare och det är ibland nästan omöjligt att skilja blufföretagens logga från det verkliga företaget som inte alls har några planer på att låta mig gå hem med en svindyr ny mobil utan att betala.

Det ser verkligen ut som Media Markt:s eller något annat storföretags logga och Post Nord uppger trovärdiga leveransföretag som avsändare av förstås innehållslösa paket. Man får vara utrustad med både förstoringsglas och ett ytterligt skärpt sinne för att inte ramla dit. Ofta räcker det att klicka på länken för att hamna i bluffmakarnas  övertygande garn och har dom väl fått fatt i kort- och andra personuppgifter kan man ligga illa till.

Bedragarna och bedrägerierna är vardagsmat och finns överallt omkring oss och visar alltmer sofistikerade metoder, allt från några kronors porto som saknas till en tilltänkt livspartner på Tinder. Lämnar vi ifrån oss personliga uppgifter kan det leda långt, ibland försvinner hela den möjliga ekonomiska trygga framtiden med ett knapptryck. Pålitliga företag som vi kanske har en mångårig relation till (det är bedragarna superkunniga om) utnyttjas. Det är längre till en misstanke om jag fick ett toppenbemötande  när jag senast köpte en tv hos ett välrenommerat företag.

Vi handlar också mer och mer på nätet, inte minst i pandemitider när vi ska hålla oss hemma. Kanske är flera försändelser på ingång och då funderar man kanske inte alls över att det falska Post Nord behöver några portokronor för att kunna leverera.

Men SE UPP!  För bra för att vara sant är, i dom här sammanhangen, alltid fake. Denna farsot som nästlar sig in våra liv  tvingar upp oss upp på tårna och till en ständigt skärpt uppmärksamhet. Alla årets dagar, inte bara en oturlig fredag den 13:e.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS