-
+

En öde centralstation i gränskontrollens kölvatten

Det är en otrolig skillnad mot för en vecka sedan. De asylsökande står inte längre i kö på Malmö Central. Inga barn spelar fotboll i väntsalen. Den nya gränskontrollen har trätt i kraft.  

Ulf Bengtsson

Annons

Annons

Klockan 12:39 idag gick polisen in i varje vagn på Öresundståget från Köpenhamn för att kontrollera pass eller id. En person fick åka tillbaka till Danmark. Kontollen gjordes i Hyllie, den första stationen på svensk sida.

De som ville ha asyl i Sverige bussades till Migrationsverkets lokaler för utredning. Jag valde att vara på Malmö Central istället. Där har jag upplevt så många flyktingar de senaste månaderna. I dag var det så gott som tomt där.

      LÄS MER: Sverige inför gränskontroller

Volontärerna från Röda Korset hade ingenting att göra. Det är en enorm skillnad mot förra veckan, berättar de. Då var det jobb från morgon till kväll.

I dag var det endast två poliser i tjänst vid 16-tiden på Malmö Central. Tidigare fortsatte flyktingarna dit, men nu vill myndigheterna ha kontroll. Många har försvunnit runt om i landet innan deras utredning var klar. Därför gjordes kontrollerna i just Hyllie.

Jag möter ett par flyktingar som kom hit för några veckor sedan. De skulle med tåget till Göteborg, och de är glada för de nya reglerna. De menar att situationen höll på bli ohållbar. De får hjälp att köpa sina biljetter av Röda Korset.

      LÄS MER: Hur mycket kostar ett rent samvete?

De hoppas och tror på en framtid i Sverige.

I Rostock stoppas 43 flyktingar att gå på färjan till Trelleborg. I Göteborg skickas ett par flyktingar tillbaka till Danmark. Danskarna verkar rädda att de de nya svenska reglerna ska ge Danmark fler asylsökande.

Poliserna jag pratar med på Malmö C tror att informationen snabbt går fram till dem som vill ta sig till Sverige. Ett 50-tal kom under eftermiddagen och togs om hand av Migrationsverket. Det är en liten siffra jämfört med förra veckan.

De tio dagarna, som det pratades om igår att kontrollerna skulle genomföras, tror inte polisen på. De talar istället om sex månader.

Annons

Annons

När jag talar med Migrationsverket menar de att många, framför allt ensamkommande barn, försvunnit i väntan på utredning. Därför ska de bli snabbare med utredningarna.

I Trelleborg har över 400 ensamkommande barn försvunnit och ingen vet var de finns i Sverige. På måndag kommer mer personal från Migrationsverket till Malmö för att utreda. Och redan nu kommer det röster fram i Danmark att de bör också införa en gränskontroll.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

15-20 stycken flyktingarna som stoppades i Malmö valde att åka tillbaka till Danmark. Kontollerna fortsätter imorgon och som sagt, troligtvis en lång tid framöver.

 

Ulf Bengtsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss