News55
Detta är en sponsrad artikel

Först när tv-bolag och sponsorer slår nävarna i bordet kommer bengalerna att försvinna

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 19 apr. 2016Publicerad: 19 apr. 2016

Kvällens Stockholmsderby mellan Djurgården och Hammarby kommer inte att börja på utsatt tid. Den kommer att bli försenad, för precis vid avspark kommer fansen i de bägge lagen att tända bengaliska eldar. Arenan kommer att bli rökfylld och det kommer att ta upp till en halvtimme att vädra ut röken. De uppvärmda spelarna kommer att få lämna planen och matchen kommer att bli uppskjuten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag skriver “kommer att” därför att motsatsen, som det nu ser ut, tyvärr är smått utopisk.

      LÄS MER: Låt oss som älskar fotboll starta krig mot de slapphänta makthavarna

Trots att lagen rubricerar dessa eldar som brott, har bengalerna blivit vardagsmat på fotbollsarenorna. Och de ansvariga tycks utan vidare svälja det.

De här scenerna har vi sett upprepas gång på gång. När jag skrev om det senast här på News55, för några veckor sedan, fick jag ett enormt gensvar. Jag manande till ett upprop mot bengaler på våra idrottsarenor. Nästintill alla som hörde av sig var positiva till mina synpunkter: ”Äntligen någon som säger  ifrån – bengaler förstör matcherna”.

      LÄS MER: Äntligen någon mer som vill ha bort bengalerna

Men, några ansåg att jag inte visste vad jag talade om. “Bengalerna bidrar till den festliga inramningen av matcherna”. “Utan bengaler, ingen fest”.

Min uppfattning är den rakt motsatta. Långt innan det fanns bengaler var det fotbollsfester på våra arenor.

Missförstå mig rätt. Jag har inget emot fans som vill stödja sina fotbollslag. Jag gillar fantasifulla så kallade “Tifos” (visuella arrangemang där fotbollsfans visar upp sitt stöd för sin klubb). De bidrar till den festliga inramningen. Men, till skillnad från bengalerna sker de före avspark och stör inte det sportsliga.

ANNONS

Häromveckan kunde vi se Zlatans lag PSG åka ur Champions League då de förlorade mot Manchester City inför 45 000 åskådare, och flera miljoner tittare framför tv-skärmar över hela världen. Den matchen började på utsatt tid, var engagerande och hade en fin inramning. Och – där förekom inga bengaler.

      LÄS MER: Blod, svett och Zlatans fåfänga

På samma sätt var det när Liverpool sensationellt vände ett underläge mot Dortmund i Europa League på stopptid. Under hemmapublikens kampsång slog man in det avgörande målet och slog ut Dortmund. Inga bengaler, men fest och sång.

Skälet till att det i exemplen ovan inte förekommer bengaler som försenar matcher och utsätter åskådarna för risker är att de är förbjudna och för att man här följer de lagar och regler som gäller.

Och kanske viktigast av allt: i bakgrunden finns givetvis också pengar som styr.

Tv-bolagen har betalat dryga belopp för rätten att sända de här matcherna, deras tv-tablåer får inte plötsligt förändras. Det är krav som tv-bolagen ställer och som de betalar för. Följs de inte löper de risk att förlora intäkter, för de har i sin tur avtal med annonsörer. Det blir en kedjereaktion, katten på råttan och råttan på repet… och så vidare. Det är pengarna som styr.

      LÄS MER: “Sluta med snuttifieringen SVT”

I en debattartikel nyligen gick en av fotbollens största sponsorer, Folksam, ut och manade till bättring: “Lagstiftningen är tandlös”. Företagets VD och koncernchef, Jens Henriksson, och chefen för Folksam Idrott, Lars-Inge Svensson, uttrycket sin oro för det som sker på vissa allsvenska fotbollsmatcher. De var bland annat tveksamma till om bengaler var förenligt med deras verksamhet.

ANNONS

Folksam lägger över tio miljoner kronor per år på fotbollen. Hur skulle det se ut för dem om det sker en brandkatastrof på en fotbollsarena på grund av bengaler? Vilket ansvar har Folksam, som trovärdigt försäkringsbolag och sponsor, tagit då?

Lagar i all ära, men det är det pengarna som styr.

När tv-bolagen och sponsorerna slår näven i bordet – eller ska jag kanske säga plånboken – först då kommer otyget med bengaler att försvinna från de svenska fotbollsarenorna. För den svenska fotbollsrörelsen  är ju uppenbarligen själva för veka och fega för att ta tag i och åtgärda problemen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet 

ANNONS