News55

Grattis Ulf Elfving!

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 27 nov. 2020Publicerad: 27 nov. 2020

Idag, den 27 november vill jag hylla en av våra skribenter och en mycket god vän som fyller 78 år. Trots sin respektingivande ålder har han fortfarande ett mycket aktivt yrkesliv.

ANNONS
ANNONS

Arbete har alltid varit en viktig del av hans liv. News55:s mat bloggare och krönikör Ulf Elfving har haft många strängar på sin lyra.  I dessa tider då de flesta unga tror att Gunde Svahn bara har varit programledare i TV, kan det vara på sin plats att påminna om Ulfs gedigna bakgrund inom media.

Han inledde sin journalistiska bana som reporter på Eskilstuna kuriren. Vägen gick sedan vidare till Sveriges radio som medarbetare på Radiosporten, programledare för Svensktoppen där han även kallades för Mr. Svensktoppen, programledare för Skivspegeln  och det populära barnprogrammet ”Upp till tretton” m.m.

För sina insatser på radion har han belönats med många priser och det toppades 1989 då han fick Stora Journalistpriset för programmet ”Efter Tre”- Föregångaren till dagens P4 Extra .Juryns  motivering löd:  ” För att han i programmet  Efter Tre,  breddat aktualitetsjournalistiken genom nya tonfall och nya infallsvinklar ”.

Ulf  har även kallats ”mannen med sammetsrösten”  och blev nyligen invald i

Melodifestivalens Hall of Fame. Motiveringen var : Den enda programledaren som lett Melodifestivalen tre år i rad i det här fallet åren 1977-79. Dessutom var han Sveriges Televisions Eurovision-kommentator inte mindre än åtta gånger (1977-83 samt 1986). 

Ofta visades han på  omslagen  i kolorerad veckopress och han var tidigt en s.k. kändis. Han var också tung back i Bengt Bedrups TV-lag som turnerade runt i Sverige och spelade fotboll där behållningen gick till välgörenhet.

Men efter alla dess lovord om födelsedagsbarnet, kan det vara på sin plats med tre kritiska punkter  om herr Elfving.

  1. Han håller på Djurgården. Det spelar ingen roll vilken idrott. Han har varit Djurgårdare sedan födseln. Jag har all respekt för många klubbar, men det finns andra….t.ex. Hammarby
ANNONS

2. Han är en livsnjutare och älskar all mat. Även inälvsmat som komage, njure och kalvbräss (Kalvbräss är en mjuk körtel som sitter i halsen på diande kalvar och som anses vara en delikatess). För många, många år sedan lyckades han få undertecknad, helt ovetande, att äta kalvbräss. Jag måste erkänna att smaken var god men jag har aldrig smakat på det sedan dess. Herr Elfving var mycket förtjust över att ha lyckats få mig att äta denna delikatess, vilket han gärna påminner mig om.

3.Han är en riktig tidsoptimist. Till radioprogrammet  ”Upp till tretton”, dök Ulf alltid upp  i studion cirka en minut in i signaturmelodin. Programmet var direktsänt och producenten Mona Hanning  var iskall och luttrad. Ulf kom alltid i sista sekunden in i kontrollrummet. Hälsade på alla. Satte sig i studion, öppnade sin portfölj och tog fram det första läsarbrevet. Den gröna lampan tändes vid mikrofonen och det första samtalet från ett barn någonstans i Sverige var igång. Men en gång blev det inte så…….

När signaturmelodin ”Darlin´Jill”, hade klingat ut hälsade Ulf alla lyssnare välkomna via en lätt sprakande mobiltelefon. 

    ” Hej alla lyssnare, idag gör vi ett litet experiment och provar att sända från en mobiltelefon……..”

Jag log för mig själv och förstod genast vad som hade hänt. Ulf hade haft otur med trafiken den dagen och fastnat i kö med sin bil. Tidsoptimisten löste problemet och var framme i studion lagom till nästa samtal.

Grattis Uffe!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS