News55

Här är okunskapen som sprider sig i samhället

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 mars 2021

Allt fler väljer att gå ur Svenska kyrkan, de senaste åren har runt 80 000 personer varje år valt att säga upp medlemskapet. Trots det är det fortfarande 5,8 miljoner som genom kyrkoavgiften på skattsedeln bidrar till löner och underhåll av kyrkor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Man kan ju både gå ur kyrkan och betala skatt till den av många anledningar, huvudsaken är att man respekterar varandras ställningstaganden i frågan.

Ändå ser man i dagens Sverige att det i takt med minskat antal medlemmar ökar i antalet utfall mot religion i allmänhet och svenska kyrkan i synnerhet. Samtidigt som många, speciellt bland äldre, vittnar om trösten, stillheten och gemenskapen i en gudstjänst, av vilket trossamfund man än tillhör, upplever man avogsamhet och okunskap från omvärlden.

Det finns åtskilliga exempel på hur denna okunskap sprider sig i samhället. Den senaste månaderna har antalet hatbrott med kristofobiska motiv rapporterats i Sverige. Kyrkogårdar har vandaliserats, gravstenar välts och brandattentat utförts mot kulturminnesmärkta kyrkor. Lika ofta har det rapporterats om brott med islamofobiska och antisemitiska motiv där både moskéer och synagoger varit mål.

Vid sidan av dessa direkta hatbrott finns en stor utbredd okunskap, eller snarare likgiltighet, om de olika religioner som samsas i vårt land. För ett knappt år sedan skrev Aftonbladets politiska krönikör Lena Melin en krönika med rubriken:  ”Svenska kyrkan hör inte hemma i public service” där hon drev tesen att SVT inte borde sända gudstjänster eller helgmålsböner. (Fast hon kallade förstås gudstjänsterna för ”ritualer”). Hon hävdade att det var fel att sända helgmålsbön på lördagskvällen eftersom ”en bedövande majoritet anser att helgen inleds redan på fredagen.” Att sända gudstjänster är, enligt Mellin, ”omodernt, förlegat, passé.” Hon har förstås inte bemödat sig med att ta reda på vad tv-publiken vill. Jag kollade en valfri lördag, då tittade över 490 000 på Helgmålsbönen. Om man räknade bort sport och nyheter var det den dagens fjärde mest tittade program, knappt slaget av ”Fångarna på fortet”. 

Ett annat exempel på folks okunskap och nonchalans såg vi här i Stockholm den helgen vintern på allvar kom till staden i form av efterlängtad snö. Då invaderades Skogskyrkogården söder om Stockholm av kälkåkande familjen som fann Gunnars Asplunds designade kulle vara en perfekt kälkbacke. Detta ledde förstås till upprörda möten mellan stoj och sorg. ”De döda bryr sig inte om att barn åker pulka på deras grav”, sa en förälder i tv-nyheterna.  Kanske inte de döda nej, men de efterlevande.   Det självklara i att inte åka pulka på en grav måste alltså helt plötsligt försvaras och förklaras.

Ett annat exempel på vårt avkristnade samhälle dök upp då Kyndelsmässodagen inföll (2 februari).  Dagen firas till minnet av då jungfru Maria bar fram Jesus i templet, en högtid som firats sedan 600-talet. Som bekant har numera varje dag i almanackan något speciellt som firas, alltifrån kanelbullens dag till internationella champagnedagen. Nu råkade Kyndelsmässodagen sammanfalla med dels Groundhog Day, murmeldjursdagen, som i USA avgör hur lång vintern blir- (även känd från filmen ”Måndag hela veckan”) och Tvillingdagen. Gissa vilka av dess tre dagar som uppmärksammades i våra tv-kanaler? I Nyhetsmorgon i TV4 var Groundhog Day den stora begivenheten och i SVT:s ”Gokväll” hade man tvillingtema!

Inte ens i melodifestivalen går kyrkans rum säkert. När Andra chansen sändes gjorde humorgruppen Grotesco ett musiknummer i discotakt med karaktären DJ Trexx med lättklädd kör och balett. Det numret hade spelats in i Värmdö kyrka. Bland de som reagerade var Edward Blom, även känd för sin katolska tro.

”Sorgligt att behöva se en rockvideo där en kyrka skändas och man hånar nunnor och munkar. Otänkbart med en annan religions företrädare och heliga byggnader, men kristna är fritt villebråd”, skrev han på Twitter.

ANNONS

Varken SVT eller Grotesco höll med Blom. Michael Lindgren (DJ Trexx) sa till Aftonbladet:

– Självklart hade vi fått tillåtelse och det var personal med från kyrkan hela tiden. De tyckte att det var trevligt och kul, tror jag.

 Samtidigt erkände Lindgren att flera församlingar hade tackat nej till att låna ut sina kyrkorum. Det kanske borde ha fått Grotesco-gruppen att tänka efter. Men analys och eftertänksamhet är tyvärr en bristvara i dag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS