Sverker Olofsson: Här är ordet som vi måste sluta använda

Sverker Olofsson

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

I vårens sista avsnitt av ”Spanarna” i radions P1 skedde ett uppvaknande. Det var Per Naroskin som kommit fram till att han aldrig mer skall använda ordet ”hata” i programmet. Det är för starkt, sade han. Annars har hatandet förekommit onödigt ofta i just det programmet. Spanarna har hatat julfirande, midsomrar och mycket annat som tillhör det vanliga livet. Spanarna letar ju nya trender så jag hoppas att alla spanare följer Naroskins exempel. Jag tror inte alls att dom har lust att göra ordet, och möjligen dess innehåll, trendigt.

Hata. Det skrämmer mig att ordet har blivit så vanligt eftersom jag är rädd för att ett ord kan påverka oss mer än vad vi påverkar ordet.

Första gången jag tänkte på det var för kanske tre år sedan. En pappa och en liten pojke blev intervjuade på väg in på en fotbollsarena. Gossen sade så självklart att han hatade det lag han inte höll på. Varken pappan eller reportern reagerade och det tyckte jag var obehagligt, till och med ansvarslöst. Det kändes som om hatet fick vara en självklar del i gossens liv.

Även jag förstår att det inte spelar så stor roll om man säger sig hata fiskbullar eller att bada i kallt vatten. Det är en helt annan sak när man utan att tveka säger att man hatar ett fotbollslag, en politiker eller kanske en människa från ett annat land. Kan ordvalet göra oss hårdare och mer oresonliga, eller kan man hoppas på att ordet tunnas ut och förlorar sin ursprungliga mening när det används i vårt vardagsspråk?

I nyhetsrapporteringen hör vi ständigt hur hatet skapar konflikter mellan folkgrupper och enskilda människor. Ett oresonligt och dödligt hat, som det är svårt att komma till rätta med. Hat tycks vara en känsla som öppnar dörren till vårt allra mörkaste inre rum. Där någonstans tappar vi förmågan att förhandla och resonera. Hatet kan göra oss människor oresonliga och farliga. Kan man skilja på det hatet och vårt vardagshat?

Ordet hata är det starkaste vi kan ta till. Jag är lite osäker på den exakta betydelsen men det handlar om djup avsky, en oförsonlig fientlighet och kanske till och med en önskan om att få skada den man hatar.

På något sätt skall vi vara rädd om ordet eftersom det också är ett ord vi behöver i yttersta nödfall. Det behövs om vi utsätts för en kränkning bortom det vanliga. Det är inte ett vardagsord utan snarare ett ord som vi förhoppningsvis aldrig skall behöva ta till.

Nu gör hatet sitt intåg i vårt vardagsspråk. Lyssna noga några dagar och fundera på hur ofta ni hör människor hata olika saker. I bästa fall utvecklas det till ett förstärkningsord som vilket som helst.
I sämsta fall lägger det grunden för framtida motsättningar och en allt hårdare attityd. Undvik ordet hata och använd det aldrig om något som är kopplat till andra människor. Jag tror att det leder till ett vänligare samhälle.

Annons

Annons

Sverker Olofsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons