News55

Hur kan en smiley ersätta gammal hederlig brevväxling?

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 aug. 2017

En bild säger mer än tusen ord, sägs det. En devis som tyvärr allt fler lever efter i dag. Det skrivna ordet försvinner till förmån för bilden i allt större utsträckning. Ta bara tv-nyheterna till exempel. Här väljer man att hellre bildsätta ett skeende istället att försöka beskriva det i ord. Hur ofta hör man inte numera nyhetsinslag presenteras med ”vi vill varna för starka bilder”- och så kastar man in en halshuggande IS-krigare eller misshandlade djur? Tack vare dagens elektroniska utrustning finns allt som händer på foto och film. Starka bilder säljer mer än förklarande ord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

      LÄS MER: Varför görs inte fler tv-porträtt av stora artister – medan de lever?

På Shakespeares tid beskrevs krig och slag i prologer där publiken uppmuntrades att mana fram scenerna i fantasin. Detta handlar främst om att det inte gick att spela upp dem på scen, men likväl var publikens förmåga till fantasi och inlevelse en viktig del i Shakespeares dramer. I dag vågar vi inte förlita oss på publikens förmåga till empati, att tolka och förstå – nu är det starka bilder som gäller.

Vi är på väg mot ett samhälle där det skrivna ordet försvinner allt mer. Dagens brevväxling sker via mobilen och är fylld av förkortningar, Gud förbjude att någon försöker använda två- eller trestaviga ord! Kort och lättläst ska det vara. Och förtydligat med emojis. Oftast räcker det förresten bara med emojis. Varför besvära sig med långa och krångliga förklaringar när en smiley, tumme upp, en gullig hund eller två hjärtan fyller samma funktion?

Den 17 juli firades World Emoji Day världen över och samma dag hade filmen ”The Emoji Movie” premiär i Hollywood. Vi är sakta på väg tillbaka till forntiden där Egyptens hieroglyfer blir nästa mål för emoji-generationen. Sommarens storfilm, ”Dunkirk” (som alltså inte heter ”Dunkerque”, som är den franska ortens rätta namn) hyllas för sina starka bilder och frånvaro av dialog.

      LÄS MER: Överlåt Melodifestivalen till oss som förstår sig på saken

Men bristen på att läsa, tolka och förstå kan även få vidare konsekvenser för hela samhället. I slutet av augusti i år publicerades en forskningsstudie från Lunds universitet och Uppsala universitet. Där har man undersökt resultaten från ordförståelsedelen på högskoleproven mellan åren 2000 och 2011. Den visar en dramatisk minskning i ordförståelse, och det är framför allt de ungas resultat som blivit sämre. En av orsakerna till detta är, enligt forskarna, att ungdomarna har slutat läsa dagstidningar. De ord där förståelsen blivit sämre är ord som ”förekommer i press och i det offentliga samtalet.” Detta innebär med andra ord att tröskeln för att delta i det medborgerliga samtalet blir högre och att det därmed blir ett demokratiskt problem. (Så länge som politikerna kommunicerar med ord och inte med emojis)

Enligt färsk statistik från bokbranschen minskade försäljningen av fysiska böcker med nära fem procent i fjol. Däremot ökade den totala försäljningen med 1, 6 procent. Den ökningen kan till största delen tillskrivas e-böcker, varav de flesta är ljudböcker. Man slipper läsa bokstäver, det gör någon annan åt en. Samtidigt visar annan statistik att 500 bibliotek, en tredjedel av alla folkbibliotek i Sverige, har lagts ner sedan 1990. Bara varannan skola i landet har ett bibliotek, vilket innebär att 650 000 skolelever inte har tillgång till böcker i skolan.

Så, läs en bok, ett litterärt magasin eller varför inte: skriv ett brev! Nu återtar vi det skrivna ordet. Det kan du skriva upp!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS