Hur kunde hon inte bli Årets Svensk?

Aina Bergvall

Annons

Annons

Tidningen Fokus har utsett Jens Ganman till Årets Svensk 2019.

Ganman kallas satiriker och provokatör. Hans utnämning har stött på en hel del kritik. Men det har titeln Årets Svensk alltid gjort.

Det var Rapport-redaktionen på Sveriges Television som startade alltihop, efter internationellt mönster. Årets Svensk skulle den bli som synts mest i media under det gångna året. Först ut i raden blev finansminister Kjell-Olof Feldt (S). Inget särskilt populärt eller populistiskt val, det blev inte heller stora ringar på vattnet, men ett specialritat diplom fick han och en extra intervju i tv blev det.

Nummer två hette Refaat El-Sayed, företagare som verkligen märktes. Men hans gloria satt kanske lite på sned.

Året därpå hade Olof Palme mördats och Hans Holmér, som ledde mordutredningen, var rubrikernas man och hade därmed titeln Årets Svensk i sin hand. Fast någon mördare hittade han som bekant inte.

Däremot utsåg jag helt på egen hand en verklig Årets Svensk det året, 1986. Jag tillhörde förvisso ledningsgruppen på Rapport, men jag var inte förtjust i den där ”tävlingen” vi lanserat. Alltså iscensatte jag en liten stillsam protest. Eftersom jag blev mamma för första gången i augusti det året bestämde jag att min son var Årets Svensk utan konkurrens. Stickade en tröja åt honom under föräldraledigheten och gick och visade upp barnet – och tröjan – på redaktionen. De flesta drog på smilbandet, dock inte alla …

1988 slutade Rapport anstränga sig för att hitta en bra person att förläna den där titeln. 1997 till och med 2003 tog radions Efter tolv över och prisade bl a tre idrottsprofiler. När man gett upp där plockade tidningen Fokus upp stafettpinnen 2006, och där är den kvar.

Det är en ganska brokig skara som står på listan över pristagare. Robyn och Jonas Gardell är förvisso inte bortglömda. 2013 års svensk är numera partisekreterare för Moderaterna. Ytterligare politiker finns med, en (S) och en (V), ingen av dem makthavare längre. Här finns flera personer med utomnordisk bakgrund, förvisso självklart att Årets Svensk kan finnas bland dem – men ska inte många människor känna till och minnas deras namn? Kan du på rak arm säga vad Christopher Kullenberg kan tänkas ha fått titeln för? Jag blev tvungen att googla.

Säkert finns det i ditt liv en rad av personer du skulle vilja kalla Årets Svensk, precis som jag gjorde 1986. Frågan är hur smart det är av Fokus att fortsätta på den inslagna vägen. Det är uppenbarligen inte lätt att välja, och välja rätt är (som alltid) ännu svårare. Vilket två redaktioner alltså redan insett … och, klokt nog, lämnat ”tävlingen” därhän.

I juryns motivering till det senaste valet står bl a: ”Han är en mångsysslare, som givit pudelrocken ett skönlitterärt ansikte och gjort cirkeldiagrammet till ett satiriskt bräckjärn.” Jaha. Juryn menar också att Ganman ”ger en röst till dem som inte äger offentligheten”. Jaha.


Annons

Annons

Den stora frågan kvarstår: Hur kunde det INTE bli Greta Thunberg som blev Årets Svensk 2019?

Aina Bergvall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons