News55
Detta är en sponsrad artikel

Låt oss som älskar fotboll starta krig mot de slapphänta makthavarna

Artikelbild
STOCKHOLM 2016-03-15
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 16 mars 2016Publicerad: 16 mars 2016

Jag älskar fotboll. Det är en av världens finaste sporter. I sina bästa stunder är det skön konst och bjuder på dramatik och glädje samtidigt. Sporten bygger broar och är den bästa modellen för integration som jag känner till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Därför är det obegripligt hur alla kan blunda för dessa förbannade bengaler – vår tids fotbollsförstörare.

Jag var på Friends Arena i Solna igår för att se fotbollsfesten, kvartsfinalen i Svenska Cupen mellan AIK och Hammarby. Jag hade stora förväntningar på en riktig fotbollsfest. Vi var drygt 23 000 personer som hade sökt oss till arenan och inledningsvis blev  vi inte besvikna när de bägge lagens fotbollsfans visade sina så kallade Tifos, eller läktararrangemang där lagens fans visar sitt stöd genom färgglada banderoller, flaggor och sånger.

      LÄS MER: Kristinsson avgjorde för Hammarby

Matchen skulle ha avspark kl 18.30 och prick 18.30 tändes det flera bengaler på AIK:s respektive Hammarbys fans läktare. Det brann intensivt. Bengaler är pyrotekniska produkter, en sorts nödraketer som inte går att släcka , som måste brinna ut och som ger en enorm värmeutveckling. Det ger också ifrån sig väldigt mycket rök. Så mycket att hela Friends Arena var insvept i en tjock rök som måste ha liknat dimman i Lützen. Det gick inte att se något av vare sig spelare eller fotbollsplan.

Matchen blev uppskjuten i närmare en halvtimme på grund av bengalerna. Det här har blivit mer regel än undantag när det ska spelas viktiga fotbollsmatcher i Sverige. Jag såg sedan på TV att AIKs tränare Andreas Alm inte ens orkade spela förvånad utan bara ryckte på axlarna. Jag förstår inte varför och jag förstår framförallt inte varför det accepteras.

      LÄS MER: Ger man ge sig in i hockeyn får man våldet tåla?

Bengalerna bidrar inte på något sätt till en festlig inramning av matcherna . Tvärtom de är trista inslag som förstör fotbollen. Jag vill se fotboll inte brandrök.

Det här otyget förstör också för fotbollsspelarna. De kommer in på planen och är laddade för match. Vid avspark är de uppvärmda och klara. Men istället för att börja spela, får de stå och vänta och blir nedkylda. Igår fick spelarna lämna planen för att sedan återkomma.

ANNONS

Svenska Fotbollförbundet har tidigare bestraffat de klubbar vars fans har haft bengaler på läktarna. Men sedan förra säsongen har Svenska Fotbollförbundet infört mer liberala regler. Klubbar som har skött sitt säkerhetsarbete ska inte kunna bestraffas, även om deras supportrar tänder bengaler.

      LÄS MER: Fotbollens mutade pampar – En skam för världens största lir

För mig är det obegripligt att signalen man skickar är att det är okej att tända olaglig, farlig pyroteknik på fotbollsarenor. Gäller inte de svenska lagarna där? Om någon ställde sig på en full gågata mitt i rusningen och tände en bengal skulle väl knappast polisen bara stå och titta på? Därför är det så oerhört provocerande att de som håller i bengalerna får stå helt fredade, ofta fullt synliga längst fram på läktaren. Det är bevisligen farligt med bengaler. De avger värme på upp till 2000 grader. Människor kan skadas och bränder kan startas.

Det finns väl ingen som tycker att bengalerna på något sätt bidrar till en festlig inramning av matcherna? Tvärtom, de förstör och fördröjer. Eftersom de förstör och fördröjer så är det inte folk som tycker om fotboll som tänder dem.

Nu när polisen och fotbollen är för flata för att ta tag i problemet är det dags att använda vår konsumentmakt. Jag vill inte längre acceptera att tvingas sitta och titta på en fotbollsarena indränkt i rök.

Det enda som hjälper är att se till att de gör ont ekonomiskt. Vi som sitter i publiken måste kunna kräva våra pengar tillbaka. Det är först när alla vi som inte vill se röken på arenorna reagerar som det kommer att hända något. Om vi vägrar att gå på matcher där bengaler accepteras, då kommer otyget att försvinna. Gapande, tomma läktare tycker ingen om.

LÄS MER: Sluta behandla oss konsumenter som viljelösa idioter

Detsamma gäller TV-tittarna. Protestera och kräv pengar tillbaka på din ppv-match eller på ditt dyra sportevenemang. När tv-kanaler som har betalat avsevärda summor för att kunna sända matcher får sina tv-tablåer förstörda och riskerar att förlora intäkter kommer de att reagera.

ANNONS

Låt oss konsumenter som älskar fotboll starta krig mot de slapphänta makthavarna. Och låt oss använda världens mest effektiva vapen – pengar.

ANNONS