News55
Detta är en sponsrad artikel

Leif Schulman: Här är folkfesten som är hotad

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 26 apr. 2022Publicerad: 26 apr. 2022

Den stora folkfesten är på väg att försvinna och förvandlas till ett kommersiellt jippo.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1979 tog entreprenören och idrottsledaren Kay Wiestål initiativet till att kronprinsessan Victorias födelsedag 14 juli skulle firas som Victoriadagen på Borgholms Idrottsplats på Öland.

Det hela växte till en rejäl folkfest med stor konsert på idrottsplatsen med tusentals ölänningar och tillresta och med hela kungafamiljen på plats, Victoria och drottning Silvia i Ölandsdräkt för att hylla sin sommarkommun. Just folkfest, en fest för hela Öland, var ledordet för evenemanget under alla år.

Men så kom pandemin 2020 och samma år dog Wiestål och helt plötsligt tog månglarna över, folkfesten blev ett event. Victoriadagen blev Victoriadagarna. 

Nu har produktionsbolaget Leroy Media, som bland annat gör Idrottsgalan och Guldbaggegalan, presenterat planerna för Victoriaveckan (ja, det är en hel vecka nu) 2022. Borta är kopplingen till idrottsrörelsen, borta är Borgholms Idrottsplats. Nu är det Victoriakonsert på Borgholms slottsruin som gäller. Borta är en idrottsplats fylld av festglada ölänningar, nu är det dinerande VIP-gäster och inbjudna sponsorgäster som gäller. Ett hundratals biljetter till allmänheten släpps till försäljning. Borta är ölandsdräkter, numera klär sig Victoria i tjusiga sommarklänningar.

Men lugn gott folk, det kommer att givas tillfälle att hylla födelsedagsbarnet Victoria även om du inte är VIP-gäst eller har råd med dyra biljetter. En av nyheterna för i år är nämligen att Victoria ska åka kortege med häst och vagn från Solliden, genom Borgholm och till slottsruinen. Då kan allmänheten stå och vinka utefter vägen.

Vad händer mera under Victoriaveckan? Ja, det kommer förstås att idrottas en del. Victorialoppet är en tradition som nu fått sällskap av två padelturneringar och Victoriagolfen. Padel och golf är kanske inte de folkligaste sporterna, men passar bra för den VIP-publik som finns på plats. Ölänningarna kan ju hållas med Stångaspel och stångstörtning.

Evenemang för etablissemanget

Naturligtvis har dessa planer väckt kritik på Öland, som ser sin folkfest förvandlas till ett kommersiellt jippo.

ANNONS

– Det känns som att det blir ett evenemang för etablissemanget, för en liten klick utvalda, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S) till Ölandsbladet.

En ledare i Ölandsbladet håller med:

”Det var ju inte såhär Kay Wiestål hade tänkt sig Victoriadagen”, stod det där.

Leroy Media har genomfört alla ändringar i samråd med kungafamiljen, sägs det.

– Alla idrottsplatser ser likadana ut. Slottsruinen har en fantastiskt tjusig miljö och är en otroligt häftig plats att ha konserten i. Och kungafamiljen tycker att det är fint med slottsruinen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Ölandsbladet.

Även idén med kortege tycker Thorgren är bra.

– Jag tror det blir fint, där har alla en möjlighet att hylla och gratulera kronprinsessan och alla ska känna sig välkomna, säger hon.

Den allra käraste traditionen under födelsedagsfirandet har varit allmänhetens uppvaktning av kronprinsessan på gräsmattan framför Sollidens slott. Hit har folk köat i timtals för att få överlämna sina presenter, blommor och barnens teckningar till Victoria. Kronprinsessan har tålmodigt gått runt och pratat och hälsat på publiken.  Men i den allmänna nyordningen som nu gäller tycks även denna folklighet vara på väg bort.

ANNONS

– Det blir inte på samma sätt som tidigare, det kommer att ske en utveckling, säger Thorgren luddigt till Ölandsbladet.

Det låter mycket oroväckande. Den folkliga Victoriadagen, och Ölands inofficiella nationaldag, är på väg bort. Borgholm förvandlas till ett Disneyland med prinsessparad med häst och vagn. Månglarna har tagit över Öland.

Prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Oscar. Foto: Mikael Fritzon / TT

ANNONS