News55
Detta är en sponsrad artikel

Mall of Scandinavia - Mall of Storhetsvansinne

Artikelbild
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 07 dec. 2015Publicerad: 07 dec. 2015

Är det Guds gåva till mänskligheten eller är det Babels nya torn? Så upplevde jag det häromdagen – MALL OF SCANDINAVIA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Min första fråga: har kommunalpolitiker fått storhetsvansinne och vad är det för signaler man sänder till konsumenter? I dessa tider då man rekommenderar en viss återhållsamhet med tanke på miljöförstöringen.

Kan dessa beslutsfattare verkligen ha undgått det faktum att människor inte kan shoppa som tidigare? Att det inte är hållbart. Och vet man inte att världens ledare just nu samlas i Paris för att komma fram till nya regler och lagar om dessa frågor?

      LÄS MER: Vi shoppar ihjäl vår planet

Ignorerar man att stora uppsamlingsplatser också kräver en rigorös säkerhetsbevakning på grund av terrordåd? Vilka står bakom besluten att satsa på gigantiska ”shoppingmalls”? Även om Wingårdhs arkitekter säkert tänkt enligt samtidens hållbarhetsregler så känns hela företeelsen minst sagt omodern.

I ursprungslandet USA bygger man redan sedan länge om dessa enorma ytor till kontor och bostäder. Så småningom upptäckte man även att det blev för dyrt med dessa ytor, då hallarna stod tomma många timmar om dagen när de flesta arbetade.

Men här fortsätter och fortsätter och fortsätter detta byggande … Ignoransen är total. Undrar om det är girigheten som går före förnuftet.

Framförhållningen är noll. Vi är inte och vi blir troligtvis heller inte ett Abu Dhabi eller Dubai. Dessutom går trenden i en annan riktning. Den handlar om att minska ytor, av såväl goda ekonomiska som av humanistiska skäl. Att gå ner i kvadratmeter men planera effektivt och estetiskt och innehållsmässigt, attraktivt. Man är lyhörd för hur människor vill använda arkitektritade ytor i framtiden, på grund av arbetslöshet och en sjunkande ekonomi.

Nya generationer har nya behov och livsstilar förändras. Det är ett faktum i en värld där populationen stiger och ekonomin förändras på grund av miljöfrågor som måste lösas.

ANNONS

      LÄS MER: Magnus Härenstam i en av sina sista intervjuer – kritiserar sin generation

I Kalifornien exempelvis, har människor agerat länge. Där vill den nya familjen umgås, utöva sporter, handla rätt mat och kvalitativa kläder och möbler. Helst hos handlare i mindre, gärna inspirerande och arkitektritade butiker som inger förtroende.

Samtalen om nya stads- och boendeplaneringar i denna riktning äger sedan länge rum bland världens främsta arkitekter och stadsplanerare. Vilket också framgick av talare på på den stora arkitektgalan i Aula Medicus, vid Karolinska sjukhuset – ett nybyggt forum för stora möten med människor från jordens alla hörn. En yngre generation arkitekter beskrev och visade bilder från ett projekt i en mindre stad i England, hur man lyckats renovera ett slumkvarter med mindre fallfärdiga bostäder, till ett oerhört lockande bostadsområde.

Jag undrar oroligt var Sverige får alla dessa idéer om att det är storleken som gäller när man bygger arbetsytor och samlingsplatser för underhållning, arenor och köpcenter. Har man ingen koll? Även om Mall of Scandinavias arkitektur är ny och lyckad, så är inanmätet – butikslösningarna – rutinmässigt genomförda.

Valet av varumärkesbutiker är skrämmande likt allt annat. Man vet inte i vilken förort man befinner sig, allt är detsamma, något som absolut inte ger den känsla av förnyelse som man kanske förväntar sig. Återigen appellerar dessa till konsumenten enbart på grund av de låga priserna. Och, dessa priser börjar bli riktigt dyra med tanke på innehållet!

      LÄS MER: Mitt livs svåraste intervju

Många konsumenter har förvisso vanan att sedan länge storhandla istället för att gå till kyrkan. Det vill säga storköp är nästan som en religion i Sverige, man tror att det är en samhällelig plikt och många har även fått beroendeliknande shoppingbeteenden. Men – det är nu ett akut läge och alla måste bidra till att ändra på detta missbruk och handla medvetet, välplanerat och hållbart.

Tänk om. Tänk överraskande unikt, tänk hantverk, tänk sköna kvalitéer. Tänk god design, tänk svensk design. Snart är det jul, tänk god jul!

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS