News55

Mäns hälsa är en feministisk fråga!

Artikelbild
Lena Adelsohn Liljeroth
Lena Adelsohn Liljeroth
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 mars 2017

Nyligen gjorde jag ett läkarbesök. Det var inget större fel på mig, vanlig kontroll bara, men doktorn själv haltade betänkligt. Han hade ramlat på den tidigare opererade höften. Flera gånger dessutom och hade uppenbart ont. På min fråga om han gjorde sjukgymnastik för att stärka andra delar av kroppen som kunde avlasta höften, blev svaret bara ett ”asch, det går väl över”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dottern och jag pratade om detta märkliga när vi sedan rullade barnvagn i parken. Hon hade läst en artikel på en feministisk sajt, skriven av en kvinna som var förbannad för att karlarna inte tog ansvar för sin hälsa. För i slutänden, menade skribenten, var det kvinnorna som fick ta ”skiten”, det vill säga vårda sina karlar för att de inte hade skött sig ordentligt, alternativt sörja när de gick bort för tidigt!

När jag kom hem gick jag direkt till datorn och sökte på temat ”mäns hälsa”.

Där fanns mycket som rörde underlivet; erektionsproblem, minskad lust, inkontinens och prostata. Det sista är onekligen viktigt eftersom det varje år är drygt 10 000 män i Sverige som får prostatacancer. Var fjärde av dem dör vilket betyder att prostatacancer är vår vanligaste cancersjukdom. Men ju tidigare den upptäcks och behandlas – desto större är chansen att man blir bra.

Det var just det. Upptäcks i tid.

1). Du som är man, ta ditt ansvar och kolla prostatan. Inte minst för din familjs skull.

Jag läste vidare! Många har också problem med sin psykiska hälsa. Mansorganisationen Movember* redovisar på sin hemsida en undersökning som säger att 16 procent av svenska män inte har en enda vän de kan prata med om sin hälsa eller sina relationer. Ytterligare 16 procent har bara en enda vän.

Paul Villanti från Movember Foundation tillägger: ”Vi vet från forskning att män inte är bra på att skaffa eller behålla vänner, och att vänskapen tenderar att svalna när de är i 30-årsåldern. Det finns goda bevis för att de män som behåller och utvidgar sina sociala kontakter har ett skydd mot psykisk ohälsa.”

2). Du som är man, ta ditt ansvar och håll liv i dina manliga nätverk. Överlåt inte det sociala livet till din partner.

ANNONS

Det kommer mer, jag är inte färdig ännu!

Övervikt och fetma är ett av våra allvarligaste folkhälsoproblem. Idag är hälften av alla vuxna män – mot var tredje kvinna (illa nog) – överviktiga eller feta. Det ökar risken för diabetes, hög blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom får man ont i lederna och sannolikt ett mindre roligt sexliv.

3). Du som är man, ta ditt ansvar och håll dig i form.

Men allt är inte nattsvart. Statistikbyrån Eurostat har visat att svenska pensionärer är friskast i hela EU. Förklaringen är bland annat bra bostäder, tillgång till hälso- och sjukvård och rika möjligheter till aktivitet och social samvaro. Den genomsnittliga livslängden har i Sverige faktiskt ökat med hela 30 år sedan början av 1900-talet.

Så det finns inte längre några ursäkter, inte ens för dig som ogillar ”feminister”!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS