News55

Nu har jag förlorat ännu en vän i covid-19

Artikelbild
Artur Ringart i Debatt
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 11 jan. 2021Publicerad: 11 jan. 2021

Jag har förlorat många vänner i covid-19 under det senaste året. De flesta kände jag ytligt, men det var ändå personer som jag hade en bra relation till och som jag har gemensamma minnen med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av dem gick bort i helgen. Thorleif ”Tolle” Torstensson, grundare och ledargestalt ett av Sveriges populäraste dansband, Thorleifs.

Våra vägar korsades när jag var intervjureporter för programmet Skivspegeln på Sveriges Radio under 1970-talet. Programmet, som sändes på  fredagskvällar  redovisade bl.a. skivförsäljningen i Sverige den gångna veckan. Dansbanden dominerade listorna och bland dem Thorleifs. Deras låt ”Gråt inga tårar” från LP:s med samma namn blev en riktig långkörare. Det ledde till att jag träffade Thorleifs lite då och då. De var oerhört produktiva och under en period Skandinaviens största dansband. Totalt sålde de runt 5-6miljoner skivor.

Deras manager Niels Kvistborg, styrde den kommersiella verksamheten från bandets eget bolag TOR grammofon i  Småländska  Nottebäck. Det var efter en resa till Stockholm då de besökt de stora etablerade grammofonbolagen som Niels och bandet under hemvägen bestämde sig för att starta eget bolag. Bolaget blev en succé. De höll till i Filadelfiakyrkan i Nottebäck och posten på orten tvingades anställa ytterligare fem personer för att klara av distributionen av bandets efterfrågade skivor.  Niels hörde av sig så fort en ny LP var klar. Det var lite av ett dansbandskrig mellan dem och Bert Karlsson med sina band.

Tolle och Thorleifs var alltid varma, vänliga och öppenhjärtiga. De arbetade intensivt och under 70-talet kunde de ha 200 spelningar på ett år. Jag minns att jag vid några tillfällen fick lifta med dem till Stockholm då jag hade varit DJ på något dansställe i Sverige. De större dansställena hade för det mesta ett dansgolv för dansbandsmusik och ett golv för diskomusik. Ibland spelade  vi på samma ställe eller i närheten av varandra. De var på väg till Småland och hade vänligheten att stanna till i Stockholm och släppa av mig. De hade f.ö. en förstklassig turnébuss med sovplatser, musikanläggning, video, tv-apparater och allt vad man på 70-talet kunde önska sig i form av bekvämlighet.

Men Tolle var också en mycket envis herre. Lagom vältränad genomförde han på 90-talet en svensk klassiker. Det innebär att åka Vasaloppet, simma Vansbrosimningen, cykla Vätternrundan och att springa Lidingöloppet under ett och samma år. Vad jag har hört var han inte något konditionsfenomen då, utan det  var  ren vilja och en enorm envishet som fick honom att prestera.

Senast vi möttes  var för fyra år sedan. I februari 2017 var det Thorleif Torstensson från dansbandet Thorleifs som underhöll besökarna på News55:s  seniormässor i Kalmar och Växjö. Det var ett kärt återseende både för mig och för publiken. De flesta sjöng med när han spelade och sjöng den ena välkända låten efter den andra från bandets långa rad av hits. Nu är det änglarnas tur att få höra Tolles musik.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS