News55

Sverker Olofsson: Så banar Ebba Busch väg för en allt brutalare politik

Artikelbild
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2022

Det är nog ingen tvekan om att Ebba Busch gjorde bort sig i Ekots Lördagsintervju.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det Ebba Busch sade var minst sagt hårresande: 

  • ”Den stora frågan som borde ställas nu är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister?”. 

Vidare säger Kristdemokraternas partiledare om polisen: 

  • Frågan som borde ställas det är ju varför sköts det inte skarpt?

Ett dundrande klavertramp naturligtvis, men samtidigt öppnas en dörr till en ännu brutalare politik. Andra partiers krav på vattenkanoner och gummikulor framstår helt plötsligt som rena mjukisfiltar jämfört med Kristdemokraternas krav på att det skall skjutas skarpt. 

Det är lätt att tänka på Ådalen på 30-talet. Där kastades det också sten i demonstrationståget och där gjorde militären just det Ebba Busch funderar kring.  Dom sköt skarpt och fem personer dog.

I och med meningen ”varför sköts det inte skarpt” tog Kristdemokraterna upp kampen mot Sverigedemokraterna om att vara hårdast i sin politik. Jag undrar om en medlem i Sverigedemokraterna ens kunnat säga det Ebba Busch sade i Ekots lördagsintervju utan att bli utesluten. 

Allt ställs på ända. Jag inser att om Sverigedemokraterna inte skall försämra sitt rykte så är det dom skall vara rädda för att komma för nära Kristdemokraterna. Inte tvärt om! Det är Kristdemokraterna, och än så länge bara Kristdemokraterna, som vill att polisen skall skjuta skarpt.

ANNONS

Det kan inte vara lätt att vara moderat i det här läget. Det stora partiet Moderaterna aspirerar på statsministerposten. För att nå dit har partiet under vånda tvingats acceptera någon form av samarbete med Sverigedemokraterna. 

Nu känns det som att Kristdemokraterna har klivit förbi Sverigedemokraterna och knackar hårt på dörren till den blåbruna sfären. Hur skall Moderaterna och Liberalerna hantera det? Ebba Buschs undran varför vi inte har hundra skadade upprorsmakare och hundra skadade islamister kan man väl knappast skylla på motståndarsidan.

En partiledare har ansvar för sitt parti, men det är också tvärt om. Ett parti har ansvar för sin partiledare. Jag ser ett gäng Kristdemokrater runt mig här hemma i Västerbotten. Dom jag ser är kloka politiker som jobbar hårt för att skapa ett bättre samhälle. Även om Kristdemokraterna inte är mitt parti så är det ändå politiker som jag känner stort förtroende för.

Jag undrar verkligen vad dom tycker om sin partiledares uttalande. Är det partiets linje eller är det partiledarens desperata jakt på publicitet. Håller ”mina kristdemokrater” med eller är partiet så hårt centraliserat att ingen inte vågar kritisera partiledarens tankar på skarpskytte och skadade upprorsmakare?

Det minsta vi väljare kan begära är att varje Kristdemokrat som står på en lista i valet klargör om man vill att landet skall gå åt det håll som partiledaren Ebba Busch stakar ut. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS