News55

Så gör vi seniormaten bättre!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 23 apr. 2017Publicerad: 23 apr. 2017

Håller 40 000 svenska pensionärer på att svälta ihjäl?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så många gamla är undernärda, har Socialstyrelsen larmat i veckan. Och 100 000 ytterligare riskerar undernäring.

Kanske dags att nyansera debatten: det här går att ändra på!

Det är inte första gången äldrematen hamnar i blåsväder. “Ett hån” kallade kocken Leif Mannerström det som serveras våra gamla inom äldreomsorgen så sent som i december förra året. Och nu tycker alltså även Socialstyrelsen att måttet är rågat.

Är allting alltså bara nattsvart? Nej. Läs här om ljuspunkter och hur det kan bli bättre!

Leif Mannerström – som i många år engagerat sig i frågan om gamla människors mat och som varje år bjuder pensionärer i Göteborg på en festmåltid – säger till News55:

– Det finns personal som lagar fantastisk mat åt våra äldre – och personal som gör ett uselt jobb – för samma pengar! Så det är klart att det handlar om vilja i första hand och kunnande i andra. Om de som ansvarar för äldrematen skippade alla förbannade möten och klev ut i verkligheten och jobbade i stället, skulle det se annorlunda ut.

– För det är inte svårt att laga god mat! Om man steker strömmingen klockan 11 på förmiddagen i stället för att göra det vid sjutiden på morgonen och sen hålla den varm – det gör en enorm skillnad.

Och Leif menar att de gamla är särskilt utlämnade:

ANNONS

– De har ingen chans att klaga, inget val. Om man är missnöjd med maten  på en krog kan man bara byta till en annan. Men den som sitter på ett äldreboende har ingen annan att vända sig till. Så de som ansvarar för maten till våra gamla har ett mycket större ansvar än vilken krögare som helst.

Men förra provkökschefen och hedersdoktorn i mat, Christina Möller, ser en ljusning:

– Medvetenheten om hur viktig maten är för de äldre ökar snabbt. Dessutom tror jag att alla nya svenskar som kommer in i vårt land kommer att berika vår matkultur. De kan laga mat, de älskar det, och de har en tradition som prioriterar omtanke om gamla människor. Självklart kan och måste vi lyfta nivån på äldrematen!

I de senaste rapporterna talas det om att undernäringen bland många gamla kan ha orsaker som depression, ensamhet eller demens. Ibland kanske de inte kan eller vill äta, oavsett hur god maten är. Desto viktigare då att försöka stimulera dem ännu mer.

Jag har besökt flera äldreboenden där man med rätta är stolt över sin mat. Till exempel Solhem i Roslagen, där en mästerkock fixar luncherna. Sådana ställen finns!

Roligt – och viktigt – är också att vår svenska matbibel White Guide har börjat uppmärksamma seniormaten. Nu utser man Sveriges bäst seniorkock och Sveriges bästa offentliga mat. Ett lysande initiativ som förmodligen sporrar många.

Men mer kan säkert göras för att lyfta äldrematen! Här är några förslag:

  • Starta kurser – kommunalt, regionalt, privat – i äldre människor speciella matbehov.
  • Utlys lokala och nationella tävlingar om bästa seniormaten (sätt fart kommuner, föreningar, pensionärsorganisationer, livsmedelsproducenter, medier…!).
  • Tillsätt en nationell delegation för bättre äldremat med kockar, nutritionister och inte minst representanter för målgruppen.
  • Slutligen: Fortsätt tjata! Maten är ibland det enda roliga som återstår i slutet av ett långt liv.
ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS