News55

Som vuxen vill jag slippa fira en importerad amerikansk helg

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 okt. 2015

Vem bryr sig om Halloween? En amerikansk, påhittad högtid som bara andas kommersialism. I Sverige har vi ingen Halloween-tradition. Det var först i mitten av 1990-talet som starka kommersiella krafter lanserade Halloween som något för oss i Sverige att fira.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Plötsligt skulle vi klä ut oss. Det arrangerades Halloweenpartyn och barnen gick från dörr till dörr utklädda till spöken eller monster och frågade – ”bus eller godis?”. Precis som barnen gjorde i USA.

Plötsligt blev pumpan en angelägen grönsak. Inte för att vi skulle äta den utan för att den skulle tömmas och snidas till ett läskigt huvud i vilket levande ljus skulle brinna. Allt för att skrämmas.

Jag frågar mig bara, varför ska vi fira Halloween i Sverige? Vem bryr sig ?

Ursprunget till Halloween kommer från Allhelgona-firande på Irland och Skottland och togs vidare till USA med de som flyttade dit på 1800-talet. Det blev sedan en utvecklad amerikansk företeelse. En tradition som jag inte förstår varför vi i Sverige måste ta över.

Halloween var något jag inte kände till som liten. Jag läste bara om hur man firade det i serier som Dennis och Kalle Anka. Där klädde figurerna ut sig och skrämde varandra. Och jag accepterade att det var något som inte firades i Sverige. Vi har ju redan hederliga svenska helger och traditioner att fira.

Advent, Lucia, julafton med annandagsbandy. Nyårsafton med inringning av det nya året från Skansen. Fettisdag med semlor, påsk med ägg och påskkärringar. Valborg och majbrasor, midsommarafton och sill. Kräftpremiär.

Jag tycker att vårt sätt att fira Allhelgona är fint, då vi minns våra bortgångna släktingar och vänner och tänder ljus på deras gravar. Det kräver inga pumpor eller spöken.

Jag minns när starka kommersiella krafter ville konkurrera ut julmusten som vår nationaldryck under julen, till förmån för Coca-Cola. Vi överöstes av reklam för världsdrycken. Nu skulle det svenska folket byta vanor och ändra sina traditioner!

ANNONS

Det ledde till en personlig protest i vårt hem. Vi bestämde att under jul och nyår så konsumerades det ingen Coca-Cola hos oss. Julmusten måste räddas. Vi till och med stödköpte julmust. När jag var yngre dracks det mycket svagdricka i hemmen runt julen. Var tog den vägen? Julmusten fick inte gå samma öde till mötes.

I dag, som vuxen, har jag svårt att acceptera att Halloween ska vara en del av en svensk tradition, något som vi också ska fira. I mina ögon är det bara ett jippo, skapat och styrt av kommersiella krafter. Jag tycker att vårt svenska Allhelgona-firande är fint som det är. Det behövs ingen ”ansiktslyftning” .

Jag är medveten om att mitt resonemang är inkonsekvent. Många anser att julen har blivit alltför kommersiell. Eller påsken. Och var ligger den svenska traditionen i att fira Lucia?

Mitt försvar är att man präglas av sin uppväxt. Halloween fanns inte på kartan för mig när jag var liten. Och som vuxen vill jag slippa att fira en importerad amerikansk helg.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS