News55

Stefan Löfven, lämna inte spelfältet öppet för hatets förespråkare

Artikelbild
Jan Scherman
Jan Scherman
Uppdaterad: 10 juli 2017Publicerad: 10 juli 2017

Hej igen Stefan Löfven!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ja, det var drygt ett år sedan jag skrev några rader till dig. Då skrev jag för att jag tyckte det var skakigt i Sverige. Riktigt rejält skakigt.

Attentat mot flyktingförläggningar som sattes i brand. En lynchmobb hade gått till attack på Centralen i Stockholm och misshandlade människor som såg ut att vara invandrare. Nazistiska slagord for genom luften. Tiggande människor som fick knytnävsslag och sparkar. Ja, det är lätt att glömma. Det känns som vår demokrati får smällar, skrev jag.

Men sedan dess har det bara fortsatt. De rasistiska brotten ökar. Terrorn ökar. Dagen innan din partikongress i Göteborg kördes människor ihjäl på Drottninggatan i Stockholm.

Nu har jag varit i Almedalen en vecka. För många inträder nu välförtjänt semester. Du jobbar säkert på. Det gör jag också. Jag har svårt att koppla av. Det är de där skakningarna.

Som sagt – Almedalsveckan. Eller Politikerveckan i Almedalen, som det heter om man ska vara noga.

Du var ju inte här eftersom du tycker att vi som varit här bara är lobbyister, konsulter, företagare, journalister och allsköns elit och enligt dig långt ifrån det verkliga folket. Själv tycker jag att vi alla är riktiga människor, att vi alla är folket.

Det hade varit bra om du hade varit här. Allra bäst om du kommit i slutet på veckan då de flesta packade ihop och åkte hem. Samtidigt som nazisterna anlände och packade upp sitt tält. De kallar sig Nordiska Motståndsrörelsen. Totalt, enligt polisen, närmare 50 personer.

      LÄS MER: Öppet brev till Stefan Löfven

ANNONS

Mig tillvitade de begreppet ”smutsig jude”. Andra, som miljöpartiets Gustav Fridolin, kallades för ”landsförrädare”. Anna Kinberg Batra försökte de avbryta under hennes tal. De raserade en installation med skor, som symboliserade Förintelsen. Du vet säkert att de förnekar Förintelsen. Syndikalisternas tält raserade de. De störde möten med burop. Jag blev själv utbuad när jag på SVT:s scen berättade om de dokumentärfilmer jag just nu producerar om Demokratin, och där jag ju intervjuat dig. Blev filmad av nazisterna och registrerad. De känner förstås redan till mig. Och självfallet dig också. Du och jag tillhör gruppen landsförrädare.

Nåväl, jag fick säkerhetsvakt för säkerhets skull.

Jag såg många Hitlerhälsningar. Jag hörde många skrik och skrän som störde viktiga möten. Jag såg hur journalister filmades av dessa nazister utanför DN:s och Expressens scener. Dessa medieföretag ägs ju som bekant av familjen Bonnier. Några grupper som bokat in sig här under Politikerveckan lämnade Gotland. JAG, som är en ideell förening för handikappade, valde att vika undan och åka hem.

Den mäktiga mångfaldsparaden blev överröstad av megafoner där det hördes ord som ”Ut med packet”. Någon nazist blev gripen misstänkt för våldsamt motstånd. Eller vad det nu heter. Några anmälningar om hets mot folkgrupp lämnades in till polisen, som självfallet inte kunde ha koll på läget. Nazister som springer omkring och hotar andra bland tusentals besökare innanför Ringmuren går ju inte praktiskt att ha koll på i detalj.  

Polisens beslut att godkänna att nazisternas fick stå vid hamnplanen och hålla sina tal och däremellan störa ordningen, skrika, skräna och avbryta talare är ett kapitel i sig. Såg i DN att en polischef förklarat sig med att man inte är ”smakdomare”. Om vi i största allmänhet är naiva så framstår polisen som både naiv och direkt okunnig.

      LÄS MER: Nazister kallade partiledare “folkförrädare”

Jo, jag vet vad yttrandefriheten och mötesfriheten innebär. Men brotten mot dessa grundprinciper borde vara uppenbara för alla och envar. Friheter har begränsningar, så även i dessa våra grundlagar. Det är viktigt att sätta gränser. Det vet ju varje förälder. Det är problem med dessa gränsdragningar, det vet vi också. Men gränslöst är ännu mer problematiskt. Det blir faktiskt löjeväckande när man ser hur tjänstemän kör frågan om nazisterna mellan sig som ett svarte-petter-kort ingen vill ta ansvar för. Det blir så bekvämt att gömma sig bakom regelverket.

Gotlands tjänstemän och politiker får väl också räknas till naivisterna. Eller dödgrävarna. För fortsätter det så här nästa år så dör denna världsunika mötesplats för samtal om demokratin. För övrigt precis när den är på väg att fylla 50 år. Det var 1968 som Olof Palme stod på ett lastbilsflak i ena änden av Almedalen och talade. Det blev snabbt Palmedalen.

ANNONS

Jag tycker det var synd att du lämnade oss i sticket och att du på sätt och vis vände arvet efter Palme ryggen.

Du är landets statsminister. Du har flera gånger tydligt markerat med ord vad du tycker. Ord blir bleka om det saknas handling. Ord och handling betyder i det här fallet närvaro.

Dina föraktfulla uttalanden om Almedalen imponerar inte heller. Ja, det är mycket företag här. Många intresseorganisationer. Både Svenskt Näringsliv och LO och TCO. Både arbetarrörelsens lobbyister och arbetsgivarnas. Man behöver inte gilla allt. Det är ju det som är finessen med demokratin och dess yttrandefrihet. Inom den vida demokratiska ramen ryms oerhört mycket. När du dessutom från fastlandet säger att Almedalen måste bli något med mer folkrörelsekaraktär så undrar jag hur du tänker. Vems folkrörelse? Din? Eller tänker du på miljörörelsen? Facket? Förmodar att du inte tänker på landets företagare, eller dina politiska motståndare.

Och det har väl aldrig förelegat några hinder att utveckla Politikerveckan. Jag har sett dig här redan på den tiden då du var fackförbundsordförande för IF Metall. Är man på plats så är det lättare att påverka. Och du har haft många år på dig att driva Politikerveckan åt ett håll du gillar.

      LÄS MER: Skoprotest mot nazister i Almedalen

Vad blev resultatet av din walk over? Ja, att andra tog platsen. Anna Kinberg Batra var den som markerade hårdast mot nazisterna. Det blev friläge för Jimmie Åkesson, som kunde slå till hårt mot den yttersta högerkanten och själv framstå som en mycket beskedlig populist. Och Jonas Sjöstedt var också skarp i tonen. En kommunalpolitiker från Sundbyberg, Eva Stein, var modigast av alla och spottade i gräset framför dem som försökte störa Kinberg Batras tal. Hon kände sig enligt egen utsago kränkt. Hon tyckte att alla varit så undfallande. Även polisen som gick fram uppmanade henne att vara försiktig, inte gå för långt.

Ta ett steg tillbaka-politiken känns oerhört provocerande för alla de grupper som är utpekade måltavlor för nazisterna. Jag hoppas du förstår om Eva Stein inte är ensam om att tappa tron på att det land som vi gillar så skarpt och genuint, ska klara av att skydda sina invånare från dem som vill förstöra det.

Jag ska nyansera mig en aning. Pratade med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som på ett mingel, ursäkta ordet, i landshövdingens trädgård sa att nazism är ett lagbrott. Det blev dock oklart hur han tänkte agera. Men hans ord vittnar om en insikt.

ANNONS

Likaså glädjande att se kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i spetsen på mångfaldståget. Hon sade till mig i en intervju att det viktigaste just nu är att stå upp för demokratin, att vara närvarande här och nu och att aldrig ge efter.

Det är klart jag undrar vad du tänker göra? Inte bara ord, utan handling. Om du ska vara med och försvara denna viktiga mötesplats, eller om du fortsätter lämna över det jobbet till andra? Eftersom du inte svarat på mitt första brev så kan jag upprepa att jag då uppmanade dig att bli en röd Hulken, som försvarar alla människors lika värde. Nu med tillägget – lämna inte spelfältet öppet för hatets förespråkare. Om du tycker att jag överdriver så ta ett samtal med överlevaren Hedi Fried, som talar med stor kunskap och erfarenhet. Hon har fått tillbaka sina mardrömmar. Hon tror inte det som nu hänt i Almedalen är sant. Hon tycker också det är svårt att sätta gränser, men att nazism är ett lagbrott. Det är som sagt alltid problem att sätta gränser, men att inte göra det alls skapar ännu större problem. Nämligen ett samhälle där grupper av människor är otrygga, blir uteslutna och inte vågar vara kvar.

Du, Stefan Löfven, låt inte Sverige bli undfallenhetens, naivitetens och historielöshetens förlovade land.

Mvh

Jan Scherman

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS