Systembolagetfrågan närmast ett hån mot väljarna

Öppna Systembolaget på söndagarna! Stridsropet skallar.  

Aina Bergvall

Annons

Annons

Det är Moderaterna som har hittat denna hjärtefråga, tar den till sin partistämma i oktober och vill förstås att den sedan i vederbörlig ordning behandlas i parlamentet.

”Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol”, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Jaha.

Jag tycker att det är rimligt att människor som är vuxna nog att bestämma om de ska dricka alkohol kan köpa det de vill ha på veckans övriga sex dagar.

Hur är det möjligt att ett av Sveriges största och mest traditionstyngda politiska partier plockar fram en första klassens icke-fråga när det finns så oändligt mycket viktigare saker i samhället att fokusera på?

Vi var många som såg och fascinerades/skrämdes av ”Länge leve demokratin”, en tv-serie av Jan Scherman som sändes i Sveriges Television i fjol. I ett av avsnitten belystes hur svårt de som sitter i riksdagen har att hinna med själva riksdagsarbetet, eftersom de också har så många administrativa uppgifter att sköta. Det inkräktar på möjligheterna att ha kontakt med väljarna och begränsar också tiden för konkret politiskt arbete, som motionsskrivande exempelvis.

Att under sådana omständigheter ägna sig åt att lyfta fram en struntsak (jo faktiskt) som söndagsöppet i spritbutiken och behandla den frågan är närmast ett hån mot väljarna. Och, handen på hjärtat, kan ens den mest inbitne vindrickare inbilla sig att ett parti får röster tack vare det här förslaget? Minnesgoda människor kommer ihåg att Systemet hade lördagsstängt i arton år, mellan 1982 och 2000. Det gick det också.

Kan inte låta bli att tänka på vänsterpartisten som valde att uppta sina riksdagskollegors tid och tankar med motionen om att i lag bestämma att alla mjölkförpackningar skulle bli enhetliga över hela landet. När mejerierna fick bestämma själva riskerade man att komma hem med en liter lättmjölk när man i själva verket hade tänkt köpa mellanmjölk. Förslaget röstades ner, behöver jag tillägga det?

Och man behöver inte vara absolutist, aktiv i nykterhetsrörelsen eller ständig besökare på möten i AA för att tycka att söndagsöppna Systembolagsbutiker är fånigt att fundera på. Jag är ingetdera.

Aina Bergvall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons