News55

Totte Wallin: Palmes hemliga trubadurkarriär

Artikelbild
Totte Wallin
Totte Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 aug. 2022

Det har talats mycket om hur Lisbeth Palme styrde hela mordutredningen som om hon var livrädd för att något i privatlivet skulle avslöjas. Nu har hemliga Säpo-inspelningar hittats från familjen Palmes radhus i Vällingby samt i sommarhuset på Fårö och Lisbeth var som sagt lite skraj för att de ska komma ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det verkar som om Olof Palme spelade gitarr, skrev egna låtar och önskade sig en ny karriär som trubadur/kompositör. I de funna bandinspelningarna hörs även en orkester med Gunnar ”Sträng” på bas, Alva Myrdal på tramporgel, Bosse Ringholm på körsång och Lisbeth som lirade triangel. Bosse fick sluta för han kunde bara lära sig en refräng men senare blev han han Enskedes första “rappare”.

Ryktet säger att Palme ibland sprang över gatan på Sveavägen till Gyllene Cirkeln och jammade med Hansson & Karlsson. Hansson, Karlsson och Palme kunde kanske ha blivit något. 

Calle Lidbom blev inspirerad och köpte en Fender Telecaster och lärde sig faktiskt  ”House of the rising sun” och ”På en kanonbåt i Brest”. Han gjorde även en bejublad version av Tomas Ledins ”Just nu” med texten ”Vet hut” på partikongressen 1989. (Uffe Lundell köpte sedan Lidboms Telecaster).

På banden kan man höra hur Palme sjunger med hest Östermalms-vibrato där favoriten är ABBA:s ”Waterloo” som han ändrat till ”Watergate”. ”Osså kommer det en U-båt” var ofta extranumret.

Bland de egna verken står valsen ”Fåröblomster” ut. Han snickrade även på en barnserie om lilla ”Bai Bang” men den blev aldrig klar. Olof kämpade även för en ”blues-fri zon” på Karlavägens solsida.

Ingvar Carlsson har även han en musikalisk okänd, undansopad, sida med det egna dansbandet ”Ingvar Carlzons utan Mona”. Man hade bara två spelningar, på Ellos personalfest samt när Algots flyttade från Borås. Anledningen till mörkläggningen, som förresten sköttes av Ebbe Carlsson när han var chefredaktör på Västgöta Demokraten, var de skattefria spelningarna.

Ingvar spelade in en singel som aldrig släpptes, ”Blå-bruna öron” med ”Long Tall Tage ”på baksidan. Den dåvarande regeringen hade ett tjejband med Birgitta Dahl som kapellmästare och Ingela – Plingela Thalen, Margot Wallström samt Gertrud Sigurdsen ingick. Man hade en intern hit ”Pol Pott-i Pott-i” som man brukade framföra när SIDA tog emot statsbesök. Gruppen slutade när Birgitta vägrade att sjunga i ett PA (sånganläggning) med el från Barsebäck. Birgitta Dahl sjöng alltid polokrage som skämtsamt benämndes ”ringhals”.

På borgarsidan startade moderatledaren Gösta Boman bandet ”The Knife” med en medlem och Folkpartiets Friggebo var långt före sin tid när hon redan tidigt 90-tal sjöng ”We shall under 4% come” men Fälldin hade en schysst pipa och det ryktades även att han hade ett erbjudande från tyska gruppen ”Kraftverk” samt att Olof Johansson med bestämdhet hävdar att det var han som skrev ”Bridge over trubbled water”. 

ANNONS

Nu är det också klarlagt varför Hans Holmér fick lämna utredningen. Han satt på alla banden och försökte i hemlighet sälja dem till Stikkan Andersson. Tänk så det kan gå!

Inför valet skrev tankesmedjan Katalys med Suhonen en ny text på Olle Adolfssons  ”Det gåtfulla Folk-hemmet”:   

Sossar är ett folk och de bor i ett främmande land

Detta land är ett regn och en ”pön”

Över den ”pönen” går gubbväldets båtar ibland

Och de glider så fint utan kön

Där går en flicka som ”vänder” på stenar

Hon har en miljon

ANNONS

Kungen av träd där sitter Bolund bland grenar

I trädkungens tron.

Där går Morgan Johansson som skrattar åt snö

Där går en Strandhäll som gjorde en ö av femton kuddar

Där går Ibrahim Baylan och allting blir glass som han snuddar

Alla är sossar och  tillhör det gåtfulla folkhemmet.

Vad är en ”pön” ? Ungefär detsamma som när Karl-Gerard skulle rimma på gosse och skrev ”påsse”.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS