News55

Totte Wallin: Så förstår vi dagens Sverige genom idrotten

Artikelbild
Totte Wallin
Totte Wallin
Uppdaterad: 18 feb. 2022Publicerad: 18 feb. 2022

Bandyn säger en hel om vårt samhälle idag och det borde kulturjournalisterna ta lärdom av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Somewhere , anywhere eller bandy?

Är det dags att helt skrota höger-vänsterskalan i politiken om man vill förstå dagens konfliktlinjer och allt fränare debattklimat? Detta märks tydligt när både Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och SD:s Mattias Karlsson gjort en ”Trump” och turnerat i Sveriges glesbygd och rostbälten. Det är de skenande energipriserna diesel och bensinpriserna och avståndet till storstädernas livsstil som är en av orsakerna.
Idag pratar man om ”somewhere” människor på landsbygden som värnar om nationell  identitet, språk och hembygd i motsats till ”anywhere” stadsborna, de gränslösa världsmedborgarna som kan leva, studera ”var som helst” oftast företrädda av en kulturell och politisk elit. Det intressanta är att såväl somewhere som anywhere är förenliga med positioner både till höger och till vänster i politiken. Dessa begrepp används internationellt och introducerades i Sverige av statsvetaren docent Katarina Barrling  från Uppsala krönikör i Godmorgon världen och ”Spanare” i P1.

Så här skrev Croneman i DN för några år sedan: “Det är svårt att förstå Amerika om man till exempel inte förstår något om amerikansk fotboll. Det är ett starkt uttryck för amerikansk kultur och det är viktigt att kunna läsa av den. En viss typ av omvägar kan ibland vara nödvändiga för att förstå var man är”. 

En svensk idrott som sammanfattar landsbygden som tyvärr lämnat rampljusen i media är bandyn. På femtio och sextiotalen kunde en bandyspelare från Bollnäs slå publikrekorden i Folkparkerna. Jag tänker på Snoddas som slog igenom hos Hyland 1952, ”jag var ung en gång för länge sen”. Idag vet få innebandyspelare att bandy även spelas ute!

Bandyn snittar runt 1200 åskådare och Edsbyn (vet ni var det ligger?) lockar ca 1400 till “Byn”. Ser man bandyn som kultur är det fortfarande de gamla områdena och orterna som gäller. Broberg (ligger?) i Söderhamn, Bollnäs, Byn och Ljusdal är andra klassiker i Hälsingland. Sandviken hade förr derbyn mot bruksorterna Skutskär och Forsbacka. Andra bruksorter som Lesjöfors och Hälleforsnäs är nu för små men arbetarstäder som Västerås, Örebro, Katrineholm, Motala i Mellansverige finns kvar. Sirius från Uppsala är idag ett undantag men en gång var Uppsala både industri och universitet med tegelbruk, Nymans fabriker som tillverkade NV motorcyklar och båtmotorer. Någon kanske minns att Cresent kommer från Uppsala?

En gång var Boltic i Karlstad med ”Pinnen” ledande sedan man värvat Bempa från Falun. Idag är bandyn borta. Det finns ett bälte i Småland  med Vetlanda (bandyplanen syns från flyget ) Tranås och Åby /Tjureda (norr om Växjö ) Frillesås , Vänersborg (bästa publiksiffran) och Villa Lidköping i väster. I Stockholm Hammarby och AIK. Bandyn är som sagt idag borta ur public service. Det är endast finalen på Studenternas i Uppsala som återstår, Sveriges “Super Bowl”.

Se där, kulturjournalister som ofta gör en dygd av att inte förstå sig på idrott men om ni vill förstå något mer om Sverige kolla bandyn, den som spelas vid sidan av E4:an, snabbtågen eller i ”Nowhere”.

ANNONS

Ps: Snoddas ekonomiska filosofi återfinns fortfarande inom politiken – Att fiska i andras vatten ! 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS