News55

Vad gör julklapparna med oss egentligen?

julklappar under julgran
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 dec. 2016

Vad gör julklapparna med oss? Vett, sans och övertygelse verkar fara all världens väg! Årets julklapp, som ingen vill ha enligt en krönika av Aina Bergvall, bröt till exempel genom alla etiska reklamvallar som media i Sverige följer. Detta handelns jippo marknadsfördes i många medier utan eftertanke. Studio Ett hade ett långt inslag om de virtuella glasögonens förträfflighet. Heja handeln! Pinsamt Sveriges Radio!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vett, sans och övertygelse far all världens väg! Jag tänkte på det häromdagen när jag mixtrade med en fjärrstyrd hjullastare på en leksaksaffär. Riktigt kul julklapp, Skopan, fram och back, höger och vänster kunde skötas från en panel. Jag kom på mig själv med att tänka att den kan jag ju inte köpa till en tjej och så sneglade jag på doktorsväskan.

Och så var det ju den där fina tröjan med en rosa kanin och lite tyll. Herre Gud så pinsamt om grabben kommer i den. Tack och lov – det finns ju svarta tröjor med bilder av racerbilder och stålmannen.

     LÄS MER: I sjukvården ska en pensionär vara lika viktig som en vd

“Tro inte att det är ett arv”

Någonstans sätts värderingarna. Tro inte att det är ett arv, något som sitter i generna sedan årtusenden att pojkar gillar traktorer och flickor gillar skummet i diskhon. Det är våra värderingar som sätter press på barnen, värderingar som kikar fram i de små vardagshändelserna.

Pojkar skall vara tuffa, och flickor skall vara söta. Visst håller ni med? Flickan som uppträder som en pojke är ett problem. Det finns pojkar som vill leka flicklekar och så kan det ju inte fortsätta! Vad gör man?

En julklapp är en struntsak, men underskatta aldrig de små handlingarna. Grejer man ger, ord man använder och krav man ställer, om än med vänlig röst. Jag har hört vuxna med stolthet berätta att nu vill grabben inte leka med flickor längre. Tufft är undermeningen, men vad gör man med gossen?

      LÄS MER: Därför måste vi införa en riktigt hög sockerskatt

ANNONS

Coola killar och framgångsrika tjejer

Tufft och coolt. Låt oss ta ytterligare ett steg. Bland pojkarna finns en antipluggkultur som handlar om att vara ”cool”, populär och ha roligt. Att var duktig i skolan är motsatsen och inte alls eftersträvansvärt. Det handlar om en stor grupp pojkar.

Trenden fortsätter. Unga kvinnor lyckas bättre än männen på universiteten. Efter universitetet är det fortfarande männen som kniper de bästa jobben. Så kommer det naturligtvis inte att fortsätta. I längden kommer inte framgångsrika kvinnor att gå med på att mindre lyckade män går före.

Det är småpojkarna som behöver hjälp. Hjälp med att komma loss från dagens ideal. Ideal som är till skada för de små grabbarna och för deras möjligheter att få leva ett så bra liv som deras förutsättningar egentligen erbjuder.

Jag tror inte heller att man bryter trenden i valet av de julklappar man ger, men visst håller ni med om att det är ur de små handlingarna som värderingarna spirar?

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS