News55

Varför döljer ni köttets ursprung?

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 18 maj 2016Publicerad: 18 maj 2016

Jag känner mig lurad av matproducenterna.

ANNONS
ANNONS

Jag tillhör de som är ganska noga när jag handlar i livsmedelsaffären och som alltid köper svenskt kött. Det gör jag av olika skäl men främst för att jag då vet att djurhållningen varit bra, för att jag vill gynna svenska bönder och att jag är orolig för att bli sjuk av köttets bristande kvalitet.

Jag minns när Galna ko-sjukan, eller BSE, härjade på 1990-talet. Det var en sjukdom som drabbade nötkreatur, bland annat orsakad av att de hade utfodrats med kött- och benmjöl. Sjukdomen kunde överföras till människan och heter då Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Det är en obotlig hjärnsjukdom som orsakar demens och leder till döden.

      LÄS MER: Knorr mörkar köttursprunget i Soldatens ärtsoppa: “Vi har valt att inte ange det”

Storbritannien var det land som hade flest fall av Galna ko-sjukan och där både djur och människor drabbades. Men även andra länder utfodrade trots detta sina djur med benmjöl. Det ledde bland annat till att Tyskland och Frankrike vägrade importera kött från Storbritannien och Irland, och till att jag idag är mer noggrann med vilket kött jag handlar i butiken.

Reglerna säger att allt kött ska vara märkt med sitt ursprungsland. En svensk flagga betyder att det kommer från Sverige. Det är viktigt för mig även idag. I Sverige är det nämligen förbjudet att utfodra djur med kött- och benmjöl sedan 1986 och i EU sedan 2001.

      LÄS MER: Fem färdigrätter där tillverkaren inte vill berätta var köttet kommer ifrån

Men när det gäller andra matprodukter som innehåller kött gäller inte samma regler kring ursprungsmärkning och innehåll. Ni minns väl exempelvis skandalen med lasagnen som innehöll hästkött istället för nötkött? Och varifrån kommer köttet i alla andra frysta och färdiglagade rätter?

Jag tycker att det är märkligt att färdiglagad och fryst mat inte lyder under samma regler som annat kött då jag som konsument vill veta varifrån köttet kommer. Bara för att jag köper en produkt med ett typiskt svenskt namn betyder inte det att dess innehåll har svenskt ursprung.

ANNONS

Det är dags för en regeländring och krav på ursprungsmärkning även av dessa produkter. Dags för livsmedelsproducenter och butiker att ta sitt ansvar och ännu en gång lyssna på oss konsumenter.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS