A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Så mycket surf behöver du för dina favoritprogram

Mobiltelefonabonnemang kan vara krångliga. I de flesta abonnemang betalar man för hur mycket internet och data du använder. Men hur mycket data behöver du för att du eller dina barnbarn ska se på sina favoritprogram? Det tycker jag är oklart och har tittat närmare på området.

News55

Så mycket data behöver du

I många mobilabonnemang, som till exempel hos hallon, betalar du för hur mycket data du använder. Men hur ska man som konsument veta hur mycket data som behövs? Det låter mycket med 5 GB per månad för oss som var med på 90-talet och Hem-PC reformen. Då var hårddisken en bråkdel av detta. Idag krävs det dock mycket mer data. Streamingtjänster och video är det som kräver mest dataanvändning. Att visa upp video kräver generellt mycket mer än ljudböcker, musik, radio eller traditionellt surfande.

Har du ett abonnemang med 4 GB data per månad så kan du surfa på nätet i princip hur mycket du vill eller streama musik i 8 timmar. Tittar du på strömmande film blir det cirka två timmar. Använder du det största abonnemanget hos hallon blir det 50 timmar video eller 200 timmar musik.

De flesta streamingtjänster använder likvärdig förbrukning. SVT Play, Viaplay, TV4 Play, Netflix, HBO med flera kräver i lägsta kvalitet ungefär 300 MB per timme. Höjer du kvaliteten till högupplöst (HD) ökar användningen till cirka 3 GB per timme. Ljudböcker kräver inte lika mycket utan en ljudbok använder normalt 40 MB per timme, enligt Boktugg.

Många likt mig gillar att lyssna på Sveriges Radio i appen. Här bestämmer du själv kvaliteten på ljudet, vilket också styr mängden data som används. En timme i lägst kvalitet drar 15 MB medan den i högst kvalitet drar 88 MB. Du kan själv alltså påverka hur mycket data du förbrukar genom att ställa in kvalitet.


Viktigt att oanvänd surf sparas

Historiskt kan jag tycka att vi konsumenter blivit lite lurade av mobiltelefonbolagen. Vanligen betalar du för en surfmängd som du nio av tolv månader bara använder till en bråkdel av det du betalar för. När du sedan under semestern surfar en massa från mobilen i till exempel sommarstugan eller båten så får du betala för all extra data du använder. Detta trots att du under året sammanräknat inte använt all den data som du betalat för. Det är oacceptabelt.

När jag har tittat på olika mobiltelefonabonnemang så noterar jag att operatören hallon slopat detta. Hos hallon sparas surfen automatiskt vilket gör att vi kan använda den surfen som vi inte använder resten av året på till exempel sommaren när barnbarn är på besök och vi är mer på resande fot utan ständig wifi-täckning. Jag som konsument behöver inte göra någonting. Allt sköts automatiskt.

Jag och många med mig är trötta på att specialgranska sin mobiltelefonräkning. Det känns som en väldigt ålderdomlig lösning likt när vi hade rikssamtal. Jag tycker att allt ska ingå och priset bör vara fast. Det är också viktigt att man betalar efter hur mycket man faktiskt använder. Hallon har tagit fram flera olika alternativ som jag tycker passar kravbilden, se nedan. Givetvis är det också fria samtal och sms, ingen bindningstid och du får hem SIM-kort direkt i brevlådan.


Välj surfmängd
4 GB – 99 kr /mån
8 GB – 149 kr /mån
25 GB – 249 kr /mån
50 GB – 299 kr /mån
100 GB – 349 kr /mån

Så många avsnitt av dina favoriter kan du se:
● 4 gb – Titta på 2 avsnitt av Allsång på Skansen och lyssna på 8 timmar av din favoritmusik varje månad.
● 8 gb – Titta på 4 avsnitt av Allsång på Skansen och lyssna på 16 timmar av din favoritmusik varje månad.
● 25 gb – Titta på drygt 12 avsnitt av Allsång på Skansen och lyssna på 50 timmar av din favoritmusik varje månad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.