A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Så surfar du säkrare på nätet!

Äldres digitala utveckling har gått med en rasande fart under pandemin. Du kanske är en av alla dem som har hållit kontakten med familj och vänner via videosamtal eller handlat mer saker på nätet än förut. Här ger hallon tips på hur du ökar din säkerhet på nätet.

News55

Det viktigaste är att ha bra lösenord. Tänk på ditt lösenord så att du bara delar det med dem som du skulle dela tandborste med. Det tipset kommer från Karin Nygårds som är lärare och programledare för Youtubeserien Hackerskolan.

Så hanterar du dina lösenord

Långa lösenord är bättre än krångliga. Ett tips är att hitta på en mening med 3-4 ord som är  lätt att komma ihåg. Sedan kan man lägga till en siffra eftersom det ofta behövs på vissa sajter.

Ha olika lösenord till olika konton. Det bästa är att ha ett helt unikt och extra starkt lösenord till ditt e-postkonto. Glömde du lösenordet till ett annan tjänst, får du nämligen ofta påminnelsen skickat just till din mejlkorg.

Spara inte lösenorden i mobilen, skriv hellre ner dem på en lapp eller spara lösenorden i en app. Ett tips på lösenordsapp är Lastpass, som finns till både Android och iPhone. Den är dessutom gratis. För iPhone kan också Icloud Nyckelring användas och det finns inbyggt på varje iPhone iPad och Mac.

Så handlar du mer säkert

Collector uppmanar oss att handla på sajter som har en säker anslutning. Hur kontrollerar man då det? Jo, det gör du genom att kolla i adressfältet i webbläsaren. Har adressen en hänglåssymbol eller börjar på https är den säker!

När du handlar på nätet kan du också leta efter symbolen “Trygg e-handel”. Här hittar du en lista på alla 670 webbutiker som har blivit certifierade med Trygg e-handel. Den butik som är certifierad med detta har förbundit sig att följa vissa krav som gör ditt köp säkrare, bland annat hur dina kortuppgifter hanteras på nätet.

Tänk också alltid efter en gång extra innan du genomför ditt köp på en sajt där du inte har handlat tidigare. Är det lätt att få tag i kundtjänsten? Går det att hitta information om företaget och ägarna på handelsplatsen? Skriv aldrig in dina kortuppgifter om du inte är övertygad, lyssna på din magkänsla.

Vi lämnar många spår efter oss vilket bedragare kan utnyttja. Internetstiftelsen tipsar om några sätt som gör att du minskar dina spår på nätet:

Använd “anonymt läge” eller “inkognitofönster” på din webbläsare. Det gör att dina sökningar och kakor inte sparas i webbläsarna. Du hittar mer info under inställningar i din webbläsare.

Vill du inte att Google ska spara dina sökningar? Du kan enkelt surfa inkognito i Google Chrome genom att skapa ett nytt inkognitofönster. Det gör du genom att klicka på de tre prickarna uppe till höger i webbläsaren och välj “Nytt inkognitofönster”. I detta läge raderas alla dina sökningar när du stänger fönstret.

hallon är mån om att du inte ska behöva betala onödiga saker och erbjuder därför en kostnadskontroll för att du ska känna dig mer trygg. Tjänsten heter trygg ekonomi och du hittar den när du loggar in. Det finns många saker du kan köpa med hjälp av ditt abonnemang och därför har du möjligheten att stoppa detta genom att spärra olika typer av köp. Det är en bra funktion om du lånar ut mobilen till dina barnbarn så att de inte råkar köpa något. Därmed vet du exakt vilken kostnad du har varje månad. Ingen av oss vill råka ut för id-kapning och ett sätt att undvika att råka ut för det är att skaffa UC ID-Skydd. Då kan du få du en notis via SMS och/eller e-postmeddelande i realtid, i samma stund som en upplysning görs på dig. Om du eller någon annan gör en adressändring på dig får du också en notis om det via UC. 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.