News55

Det kan göra oss yngre och friskare – unik chans

Sund åldrande
Lika viktigt att ha hälsan i behåll är att ha en god psykisk hälsa och försöka se saker genom klokhetens glasögon. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

Forskare testar nu en banbrytande behandling som kan föryngra kroppsvävnad och skjuta upp ålderssjukdomar. Chansen att lyckas har aldrig varit större.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nej, chansen att lyckas har aldrig varit större. Samtidigt är det för tidigt att lägga all förhoppning och tro till nya läkemedel som sägs hålla oss unga. Vi vet inte ännu, det kan inte uteslutas att de också kan orsaka skadliga biverkningar.

Åldrande beror till stor del på att kroppens celler försvagas, likaså immunförsvaret som tar hand om slaggprodukter men som, när vi blir äldre, tappar effekt och det gör att skadliga ämnen ackumuleras.

Det orsakar bland annat inflammatoriska tillstånd och åldersrelaterade sjukdomar, skriver Svenska Dagbladet.

Zombieceller: De stora bovarna i dramat

Forskare har identifierat vad de kallar zombieceller: De är åldrade celler som inte längre delar sig, men som överlever och orsakar skada på kroppsvävnader. Zombieceller kan kopplas till åldersrelaterade sjukdomar och symptom som inflammation, hjärtsjukdomar, benskörhet och även rynkor.

När zombiecellerna blir för många orkar vår kropp inte längre med, utan vi ådras och dör.

“Senescenta celler är resistenta mot att dö och måste tas bort. Vi insåg att dessa celler måste ha en funktion som hindrar dem från att dö och det måste gå att blockera. I dag har vi många kandidater till ämnen som kan göra det städjobbet”, berättar James Kirkland vid Mayo Clinic i Minnesota för SvD.

ANNONS

Effektiva läkemedel

ANNONS

Senolytiska medel är ämnen som sägs kunna eliminera zombieceller och förbättra kroppens hälsa. I försök på möss har en kombination av flavonoider och läkemedel mot cancer visat sig kunna föryngra vävnader på bara några dagar.

Ett av de mest lovande av dessa ämnen är fisetin som finns naturligt i jordgubbar och äpplen. Flavonoider är i övrigt kemiska föreningar som räknas till antioxidanter. De är bland annat färgämnen som det förekommer rikligt av i äggula och bland växter.

I dag finns många livskliniker som marknadsför en rad olika produkter och behandlingsformer mot åldrande, men frågan är hur effektiva dessa kurer verkligen är. Kanske bäst att hålla ut och se vad forskning kommer fram till innan du öser ut pengar på högst osäkra saker.

Glädje och hopp viktigt.
Glädje och hopp är också viktiga egenskaper för ett bra och sunt åldrande. (Foto: Pexels)

Forskningens framsteg och risker

Forskningen har exploderat sedan 2015 och över 35 000 studier har publicerats. Trots lovande resultat på djur betonar forskare att det fortfarande är oklart hur väl behandlingarna kommer att fungera på människor.

Ett stort antal kliniska studier är på gång, men forskare varnar för att använda produkter som marknadsförs innan resultaten har presenterats.

“Vi har inte sett några farliga biverkningar hittills, men det betyder inte att de inte kan dyka upp”, berättar James Kirkland vidare för SvD.

ANNONS

Klart är att läkemedelsbranschen står inför ett paradigmskifte. Om utvecklingen följer den väg Ray Kurzweil förespråkar (han är författare, entreprenör och uppfinnare) kommer medicinska nanorobotar att se efter vår hälsa och förstärka vårt immunförsvar avsevärt.

Stora förhoppningar och försiktighet

Även fast forskarna ser enorm potential i framtida behandlingar är målet inte enkom att förlänga livet, kanske snarare att förbättra livskvaliteten i högre åldrar genom bättre hälsa.

Kirklands forskargrupp driver över 40 studier för att undersöka hur senolytiska medel kan förebygga sjukdomar som alzheimer, diabetes, och cancer.

Forskare världen över, inklusive svenska forskargrupper, är delaktiga i jakten på säkra och effektiva metoder att förbättra hälsan på åldrandets höst.

Läs också:

Förlänga livet – ny religion eller lukrativ affärsidé?

Personlig back-up: Evigt liv i moln?

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]