De flesta av oss vet att huden måste skyddas från solens förrädiska strålar. Men även denna kroppsdel kan få permanenta skador, särskilt hos äldre, om man inte är försiktig. Det rapporterar Nyheter24.
Mest läst i kategorin
Nyheter24 har pratat med överläkaren och professorn Fredrik Ghosh om vad man ska tänka på för att ögonen ska ta så lite skada som möjligt i solljuset.
Kortvariga och långvariga skador
Solens skador på ögonen kan antingen vara akuta eller långvariga. Till de akuta skadorna hör det som kallas snöblindhet till. Ghosh förklarar för tidningen att solens UV-strålningen då drabbar ögat yttre skikt, hornhinnan, och kan göra väldigt ont. Åkomman är som tur är ofarlig och går över efter ett par dagar.
Grå starr är ett exempel på en långvarig skada som kan orsakas av solen. Oftast utvecklas den under en längre tid och Ghosh menar att det är svårt att säga om solexponering definitivt orsakar grå starr, men menar att det är en trolig orsak.
Äldre känsligare
Ghosh menar vidare att äldre med största sannolikhet är känsligare för UV-strålning i ögonen. Men han brasklappar dock för att vetenskapen inte är helt enig i den frågan.
– Men eftersom vi vet att solstrålning påverkar linsen och gula fläcken så är det ganska rimligt att anta, säger Fredrik Ghosh till tidningen.
Viktigt med skydd
Om man ska använda solglasögon är det av största vikt att dessa har ett UV-skydd. Solglasögon utan UV-skydd gör snarare mer skada än nytta, menar Fredrik Ghosh. Detta på grund av att pupillen justerar hur mycket ljus som kommer in i ögat, och med ett par solglasögon tror pupillen att det är mörkare än vad det är och släpper då in mer ljus och mer UV-strålning, som i sin tur kan skada ögat.
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+