News55

Förhandlingar hårdnar om konfliktens risker

Artikelbild
Hård ordstrid i vårdkonflikt. Arkivbild. (Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Miljardunderskott tvingar regionerna att spara. Det är den verkliga samhällsfaran, inte strejken, menar vårdfacket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det blir dubbla budskap, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Förhandlingar om konfliktens risker pågår nu för fullt.

Redan övertidsblockaden, som nu pågått över fyra veckor, har fått arbetsgivarna i landets regioner att invända att blockaden är samhällsfarlig, att den utsätter patienter för fara.

Strejkhotet rycker allt närmare

Nu väntar en strejk till nästa vecka om inte parterna lyckas hitta en lösning på grundfrågan – fackets krav på kortare arbetstid.

Det har fått många regioner att begära förhandlingar om eventuell samhällsfara.

Vi har redan fått cirka ett 30-tal framställningar som rör samhällsfara. Och vi har redan avslutat 20 av dem och är överens lokalt, säger Vårdförbundets Sineva Ribeiro.Skruva på åtgärderna

Ibland har de resulterat i att parterna har enats om att skruva på konfliktåtgärderna, dispenser har getts och skyddsarbete har godkänts, enligt facket.

ANNONS

Att konflikten riskerar förvärra läget just nu under sommaren, som alltid är problematisk schemamässigt, är inte medlemmarnas ansvar. Sineva Ribeiro vänder på steken.

De vi tar ut i strejk, det vill säga 2 000 av 90 000 medlemmar, är färre än det de (arbetsgivarna) har luckor på redan innan. Alltså om något är samhällsfarligt, så är det den planering som ligger.

ANNONS

Nya förhandlingar på tisdagen

På tisdagen ska Region Östergötland förhandla med Vårdförbundet om den eventuella

samhällsfarligheten av fackets strejkvarsel. Mer eller mindre parallellt har facket förhandlingar med arbetsgivaren som ska minska personalstyrkan.

Vi ser till att man inte sparkar våra medlemmar där ute, samtidigt som man säger att det är samhällsfarligt när vi tar ut dem i en övertidsblockad. Någonstans blir det väldigt dubbla budskap, säger Sineva Ribeiro.Inte färdigförhandlat

Sparpaketet är inte färdigförhandlat, enligt Karl Sandegren, medicinsk direktör på Region Östergötland. Och där görs noggranna riskanalyser, säger han.

Här (i strejkvarslet) är det hela eller delar av verksamheter som slås ut. Och marginalen för att tåla en strejk på sommaren är ju lägre, fortsätter han.

ANNONS

Även Region Stockholm ska förhandla med facket på tisdagen. Båda regionerna håller fram riskerna för bland annat cancerpatienter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS