Vi människor älskar kolhydrater och nu tyder arkeologiska bevis på att vi utvecklade den här kärlekshistorien för väldigt länge sedan.
Mest läst i kategorin
En gång rådde steroeotypen att förhistoriska människor åt en massa kött och det gagnade idén om att det var nödvändigt med en proteinrik kost för att stödja utvecklingen av våra stora hjärnor, det skriver CNN.
Under senare år har arkeologiska fynd som visar att människor för länge sedan utvecklade en smak för kolhydrater utmanat den här uppfattningen.
Spårat en gen
I nypublicerad forskning beskrivs att arkeologer har hittat rester av rostade rotknölar och andra stärkelsehaltiga livsmedel genom att analysera bakterier på tänder.
Forskarna har spårat utvecklingen av en gen som gör att människor lättare kan smälta stärkelse genom att bryta ned den till enkla sockerarter som kroppen använder som energi.
Studien visar att de här generna spreds långt innan tillkomsten av jordbruket, för hundratusentals år sedan, långt innan vår art Homo sapiens sapiens dök upp.
Forskarna analyserade 68 forntida människors genom och fokuserade på en gen som gör att vi kan identifiera och börja bryta ned komplex kolhydratstärkelse redan i munnen genom att producera enzymet amylas. Genen kallas AMY1.
Utan enzymet amylas skulle vi inte kunna smälta sådant som potatis, pasta, ris och bröd.
Senaste nytt
Innan eller efter jordbruket
I dag har vi människor flera kopior av genen AMY1, hur många varierar från person till person.
“Tidigare studier visar att det finns ett samband mellan antalet AMY1-kopior och mängden amylasenzym som frigörs i vår saliv. Vi ville förstå om det är en händelse som motsvarar jordbrukets tillkomst. Det här är … en het fråga”, säger studiens första författare Feyza Yilmaz till CNN.
Hon är associerad beräkningsforskare vid The Jackson Laboratory i Farmington, Connecticut som tillsammans med University of Buffalo i delstaten New York har analyserat genomet.
forskarna fann att redan för 45 000 år sedan hade jägare och samlare i genomsnitt fyra till åtta kopior av AMY1.
Jägare och samlare levde innan jordbruket uppstodm så studiens resultat tyder på att Homo sapiens smak för stärkelse uppstod långt innan vi började odla grödor.
Även hos tidigare människor
Forskningen visar att även andra människoarter, som neanderthalare och denisovaner, hade flera kopior av AMY1-genen.
Att flera kopior av denna gen hittats i flera människoarter tyder enligt studien på att egenskapen att kunna smälta kolhydrater kommer från en gemensam förfader.
Den nya studien stärker den framväxande teorin att det var kolhydrater, snarare än proteiner, som gav den energi som var nödvändig för att över tid öka storleken på den mänsklig hjärnan, det menar Taylor Hermes.
Han är biträdande professor vid avdelningen för antropologi vid University of Arkansas och har inte varit involverad i forskningen.
Välj rätt kost – må bra och slipp inflammation
När vi tröstäter tar vi ofta till sådant som kan orsaka inflammation i kroppen, det finns dock livsmedel som är antiinflammatoriska. Här är några av dem.