Många, inte minst seniorer, har problem med störd nattsömn på grund av behovet att gå upp och kissa på natten. Men det finns knep att ta till, och hjälp att få, enligt specialistläkare.
Mest läst i kategorin
Nokturi kallas sjukdomen med urinträngningar som tvingar en att gå upp mitt i natten och kissa. Ibland flera gånger per natt.
– Det är ett väldigt vanligt problem, men många lider i tysthet, konstaterar Erik Faxén, specialistläkare på Aleris närakut vid Hötorget i Stockholm enligt en artikel i Aftonbladet.
Att behöva vakna flera gånger per natt kan innebära stora påfrestningar på sömnen och det kan i det långa loppet få konsekvenser i form av nedstämdhet och depression.
– Det är vanligare hos äldre, men förekommer även hos yngre personer. I de flesta fall handlar det om en överaktiv blåsa, främst hos kvinnor, och hos män en förstorad prostata. Båda de här sakerna går att åtgärda, säger Erik Faxén.
– Det är därför man ska söka sig till sin vårdcentral om man upplever att man har problem med att man måste gå upp och kissa.
Hormon påverkar
Enligt en sammanställning av flera olika studier som Läkartidningen refererar till, såg man att hos kvinnor i åldrarna 70 till 80 år, förekom nokturi med ett eller flera toalettbesök per natt hos 74 till 77 procent. För män i samma ålder var förekomsten mellan 69 och 93 procent.
En kombination av saker gör att äldre inte har en hel natts sömn utan avbrott.
– Dels förskjuts tiden när vi har som mest vätska i kroppen, vi kissar mer på den senare delen av dygnet. Men även graden av ett hormon, ADH, som reglerar när vi måste kissa, förändras, förklarar Erik Fax én.
När man har en överaktiv blåsa finns flera undersökningar att göra, och det kan även bero på flera underliggande sjukdomar.
– Man kan börja med att göra vissa livsstilsförändringar för att se om situationen blir annorlunda. Framför allt handlar det om att dra ner på vätskeintaget på kvällen, små förändringar kan påverka hormonet ADH.
Senaste nytt
Undvik detta
Kaffe och te är urindrivande, även vissa frukter.
– Alkohol ska man också helst undvika. En del äldre personer går också på vätskedrivande läkemedel, de ska man ta på morgonen så tidigt som möjligt.
Ett knep som kan fungera är att försöka höja huvudändan på sängen.
– Det kan röra sig om så lite som tio grader. Men det påverkar genomströmningen till njurarna, säger Erik Faxén till Aftonbladet.
Inte skämmas
Något annat som kan inverka är förstoppning, då tarmarna trycker på urinblåsan.
– Om inte livsstilsändringarna hjälper finns det även läkemedel. Ibland kan också en underliggande diabetes göra att man måste kissa ofta. Men då har man också problem med trötthet, man är torr i munnen och har en ökad törst.
Man behöver inte lida av att få nätterna förstörda av toabesök.
– Det är ingenting att skämmas för, man inte tänka att det bara är någonting man får leva med, säger han.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.